ТОП-10 головних світових та українських подій

Опубліковано:
3 Січня, 2019

Пропонуємо ТОП-10 найважливіших подій в Україні та світі за версією Центру з інформаційних проблем територій НАН України за 2018 рік.

Події розташовані за рівнем важливості, від найважливіших, до менш важливих.

ТОП-10 головних подій в Україні

1. Визнання священним Синодом Вселенського Патріархату канонічності створення автономної Української православної церкви. 11 жовтня священний Синод у Константинополі визнав канонічність усіх православних архієреїв в Україні, чим запустив процес надання Томосу Українській церкві і початок нового етапу церковного життя в Україні. Попереднім етапом такого рівня був вихід з підпілля УГКЦ.

2. Загальне міжнародне визнання Росії агресором щодо України внаслідок захоплення українських кораблів у Керченській протоці. 25 листопада російські прикордонники відкрили вогонь по українській корабельній групі та захопили три військові судна. Ця подія дала поштовх процесу однозначного і незаперечного визнання Росії агресором щодо України. Після інциденту у Керченській протоці будь-які заперечення Росії щодо своєї неучасті у війні проти України не мають сенсу.

3. Операція з Аркадієм Бабченком. 29 травня було повідомлено про вбивство російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Пізніше було заявлено про проведення спецоперації українських спецслужб щодо виявлення мережі ворожих агентів, що готували низку замовних вбивств. Операція українських спецслужб щодо захисту Аркадія Бабченка перша ефектна та ефективна перемога українських спецслужб над російськими, яка мала великий міжнародний резонанс.

4. Взяття під контроль буферної зони між українськими військами та проросійськими угрупуваннями окупованої частини Донбасу. 28 грудня українські військові звільнили від бойовиків та взяли під контроль майже всю так звану “сіру зону” – лінію розмежування між українськими армійцями та російськими окупантами. Подія вказує на істотне покращення для України військово-політичної на Донбасі. Демонструє істотне зміцнення українських збройних сил.

5. Жорстка реакція українського МЗС на видачу угорських паспортів. 19 вересня стало відомо, що в угорському консульстві у Берегово видають угорські паспорти українським громадянам, що спровокувало дипломатичний скандал між Україною та Угорщиною із взаємною висилкою дипломатів. Наслідком дипломатичного протистояння стала відмова Угорщини від практики видачі паспортів громадянам України у консульських установах. Дана подія стала першою швидкою, жорсткою та успішною дією української дипломатії для захисту національних інтересів у відносинах з сусідами.

6. Визнання Польщею Голодомору геноцидом українців. 25 листопада Сенат Польщі визнав Голодомор Геноцидом української нації. Подія демонструє перехід від конфронтації до пошуку спільних інтересів у питанні ідеології, що є важливим для зміцнення альянсу Польщі та України у Європі.

7. Домовленість про висунення правими силами єдиного кандидата у президенти. 19 листопада Партії ВО “Свобода, “Правий сектор”, Організація українських націоналістів (ОУН), Конгрес українських націоналістів і організація “С14” заявили про підтримку “свободівця” Руслана Кошулинського як кандидата в президенти України на виборах 2019 року. Це стало першою вдалою спробою правих сил щодо висунення єдиного кандидата. Про необхідність такої єдності говорилося з часів Незалежності, але жодного разу не було істотного просування в цьому процесі.

8. Розкол Опозиційного блоку і висунення його частинами різних кандидатів у президенти. 15 грудня відбувся розкол опозиційного блоку. Боротьба з чинним президентом Петром Порошенком та унеможливлення зручної для чинного президента передвиборчої ситуації з єдиним “лівим” кандидатом виявилася для орієнтованих на Росію сил пріоритетнішою ніж збереження їхньої власної єдності.

9. Вибухи на складах боєприпасів в Ічні. 9 жовтня розпочалися вибухи на військових складах у Ічні. Подія істотно погіршила імідж Петра Порошенка, як ефективного керівника щодо захисту України.

10. Аварія на кримському Титані. 11 вересня на заводі “Титанові інвестиції”, розташованому на території окупованого Криму, сталася техногенна аварія. Виразна демонстрація погіршення становища місцевого населення в умовах російської окупації. Подія стала значною підставою для посилення росту невдоволення населення подібною до того незадоволення, яке виникло у населення України під час Чорнобильської катастрофи щодо дій радянської влади.

ТОП-10 головних подій у світі

1. Початок торговельної війни США проти Китаю. Дональд Трамп вжив жорстких дій на захист національного виробника, попри різку протидію економічних і політичних сил, що мають різні стосунки з США, починаючи від основного противника Китаю, закінчуючи з союзником Канадою. Зокрема 23 березня 2018 року набули чинності мита на імпорт сталі (25%) і алюмінію (10%) у США, що найбільше вдарило по економіці Китаю. Попри фактичні спроби протидії великої кількості геополітичних гравців, їм довелося змиритися зі змінами продиктованими американським президентом.

2. Відновлення Китайської імперії 11 березня парламент КНР вніс зміни до Конституції, які дають змогу керувати довічно Си Цзиньпіну. Подія означає завершення більш, ніж столітнього періоду експериментів із системою влади у Китаї. Відновлення традиційного китайського політичного устрою, коли на чолі держави стоїть фактично імператор, є важливою передумовою для китайської експансії у світі.

3. Початок виведення військ США з Сирії. 19 грудня речниця Білого Дому Сара Сандерс заявила про початок виведення військ США з Сирії. Вивід американських військ з Сирії і встановлення режимом Башара Асада контролю над майже всією територією країни. Перша істотна перемога поміркованих шиїтів над сунітами у Третій світовій війні (читати детальніше).

4. Визнання священним Синодом Вселенського Патріархату канонічності створення автономної Української православної церкви.11 жовтня священний Синод у Константинополі визнав канонічність усіх православних архієреїв в Україні, чим запустив процес надання Томосу Українській церкві. Подія означає кардинальне зменшення впливу Московського патріархату і важливий крок до зближення Західної і Східної церкви, оскільки Московський патріархат найбільше перешкоджав зближенню Константинополя і Риму.

5. Антиолігархічна локалізаційна революція у Франції. 17 листопада 2018 року розпочалися акції протесту “Руху жовтих жилетів” у Франції. Соціальний вибух у Франції антиолігархічного локалізаційного спрямування призвів до часткового виконання владою умов проектувальників, що вказує на загальні зміни у світі, переходу від глобалізації до локалізації.

6. Зустріч Дональда Трампа з Кім Чен Ином. 10 червня президент США Дональд Трамп зустрівся з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином. США продемонстрували свою здатність одноосібно вирішувати ключові міжнародні проблеми без участі міжнародної спільноти.

7. Перемога правого президента у Бразилії. Вперше за багато років у Бразилії прийшов до влади не лівий, а радикальний правий президент націоналістичного спрямування. 29 жовтня У другому турі президентських виборів в Бразилії переміг Жаїр Болсонару. Прихід у Бразилії до влади правого націоналістичного президента є великим кроком для реалізації Бразилією свого потенціалу та збільшення її впливу в Латинській Америці та світі загалом.

8. Завершилася ера Меркель. Відставка Ангели Меркель з посади лідера ХДС показала неспроможність дальшого здійснення її стратегії балансування між інтересами різних політичних та економічних сил в Німеччині. Подія вказує на загострення внутрішнього протистояння в Німеччині та нездатність німецького керівництва зберегти країну на попередньому рівні впливу у Європі і світі. Німеччина більше концентруватиметься на внутрішніх процесах ніж на зовнішніх.

9. Президентські вибори в Росії з переконливою перемогою Владіміра Путіна показали відсутність у Росії політичних сил здатних боротися за поступовий перехід до демократії.

10. Тимчасовий компроміс між Каталонією та іспанською владою демонструють перехід від жорсткого протистояння до позиційної боротьби.

П’ятірка країн, вплив яких на світові процеси зріс

США — продемонстрували здатність розв’язувати світові проблеми самостійно без міжнародної спільноти.

Туреччина — отримала виграшні позиції через витіснення курдів у Сирії, суттєво послабила позиції Саудівської Аравії на Близькому Сході, посилила вплив у Чорноморському регіоні.

Японія — активізувалася, як регіональний лідер, особливо у питанні повернення Курил.

Україна — посилилася шляхом активної дипломатичної роботи, отримання Томосу, посилення армії, демонстрації ефективної роботи спецслужб.

Бразилія — внаслідок зміни влади очікується посилення впливу країни на регіональні і світові процеси.

П’ятірка країн, вплив яких на світові процеси зменшився

Німеччина — у зв’язку з відходом Ангели Меркель відбулося перемикання на внутрішні проблеми і продемонстрована нездатність впливати на загальноєвропейські процеси.

Росія — зазнала сильного удару на міжнародній арені (нездатна відбитися від іміджу агресора і провали в діяльності спецслужб) та в ідеологічній сфері (отримання Україною Томосу).

Саудівська Аравія — поступилася Туреччині, через посилення суперечностей із США та Європою.

Ізраїль — вихід США з Сирії і посилення шиїтського впливу означає посилення напруги на кордонах і збільшення впливу Ірану, основного супротивника Ізраїлю.

Мексика — країна стала фактично залежним об’єктом у політиці США, після змін у торговельних відносинах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #подія, #рейтинг, #світ, #Україна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: