На Тереболянщині зробили «революцію» у сільських клубах

Опубліковано:
2 Січня, 2019

Теребовлянська ОТГ – одна з найуспішніших громад не лише в нашій області, а й в країні. Тут постійно бувають делегації з різних міст України, переймають досвід. А похвалитися громаді  й справді є чим.

Справжньою «революцією» у громаді стало створення Центрів культури і дозвілля. Колишні сільські будинки культури об’єднали з географічно близькими сільськими клубами. Тепер вони змінилися до невпізнаваності. Якщо раніше в будинку культури працювали директор і концертмейстер, або художній керівник та прибиральниця, то сьогодні в штаті Центрів КіД не менше 10 чоловік.  Серед яких є директор, культорганізатор, балетмейстер, інженер-програміст та інструктори. Культорганізатор займається оформленням усіх заходів, написанням сценаріїв, слідкує за проведенням концертно-масової роботи в населеному пункті де розташований Центр КіД та в тих селах, які до нього належать.

 – У такий спосіб ми хочемо втримати молодь в селі, наповнити громаду молодими фахівцями і надати якісні послуги, – каже голова Теребовлянської ОТГ Сергій Поперечний.  – КіД є першим ефективним втіленням реформ у сфері культури нашої громади.

Щоб показати як реформа працює в дії, разом з Сергієм Поперечним вирушаємо у село Підгайчики. Ззовні тутешній будинок культури особливо не вирізняється. Довкола будівлі охайно, акуратний газон. Однак потрапивши всередину, ми були м’яко кажучи приголомшені. Такого побачити аж ніхто не чекав: сучасний ремонт, продуманий дизайн, на стінах  – картини та фото. На першому поверсі дітки займаються вокалом, а в іншій, дзеркальній кімнаті  – вивчають елементи балету. На другому поверсі – бібліотека.

– У нас працюють бібліотекар, культорганізатор, інженер-програміст, концертмейстер, балетмейстер, – ділиться директор центру Людмила Шостопаль.  – Загалом –  12 людей. У нас діти можуть займатися танцями, музикою, вокалом і навіть фітнесом. Щоб урізноманітнити їх дозвілля, влаштовуємо зустрічі з письменниками, організовуємо кінопокази, майстер-класи.

 Книгозбірня поповнилася сучасною літературою. Усе для того, щоб заманити сюди сільського читача. Працівниця бібліотеки каже, з відкриттям центру, охочих читати побільшало. Вибрати книгу на свій смак тепер може кожен, фонд це дозволяє. За кошти, які виділять на бібліотеку, постійно купують нову літературу.

Сергій Поперечний  зауважив, що зарплата працівників центру 5-6 тисяч гривень. За успішну роботу дають премії. Загалом  культурна сфера принесла в бюджет 1 мільйон 200 тисяч гривень прибутку.

null

 

null

 

null

Галина Кіт

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #клуб, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реконструкція, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: