Від карткового афериста потерпіла тернополянка, сама того не розуміючи. Поспілкувавшись по телефону із псевдобанкіром, жінка втратила 2000 гривень. 

Нині шахраї вигадали чимало способів викрадення грошей з картки, найпоширеніший серед яких – неправдиве смс-повідомлення. Власнику картки приходить повідомлення на засіб зв’язку, що картка заблокована. Для її розблокування пропонується зробити зворотний дзвінок оператору фінансової установи за вказаним в сповіщенні номером. Під час телефонного дзвінка шахрай представляється співробітником банку і просить уточнити конфіденційну інформацію: номер картки, кодове слово і цифри пін-коду, нібито для її активації. Після цього аферист без перешкод знімає гроші з рахунку.

Правоохоронці застерігають від подібного роду шахрайств. Для цього необхідно зарубати на носі кілька простих правил. Зокрема:

– ніколи не надавайте інформацію про свої карти третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас від імені банку; 

– зберігайте ПІН-код, логін та пароль від клієнт-банку в недоступному для інших місці й нікому їх не називайте; 

– будте пильними, якщо вам приходять SMS невідомого відправника із проханням відправити отриманий код або дивний набір команд на інший номер; 

– при оплаті покупок в інтернеті необхідно вказувати тільки номер карти, термін дії та CVV2-код. Заради безпеки ніколи не передавайте код CVV2 вашої карти стороннім! 

Якщо вам дзвонять із незнайомого номера, а коли ви відповідаєте на дзвінок, запитують: «Ви мене чуєте?» — потрібно покласти слухавку без відповіді. Шахраї можуть записати вашу відповідь «Так», щоб використовувати в телефонному шахрайстві; 

Будьте уважні при роботі з електронною поштою. Шахраї можуть відправляти листи від імені банку з неправдивою інформацією.

Якщо ви потерпіли від рук аферистів, одразу телефонуйте на лінію «102».

За матеріалами відділу комунікації поліції Тернопільської області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #злочин, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шахрай
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: