Статті з ознаками «чорного піару» опубліковані на сторінках газет Тернопільщини

Опубліковано:
26 Грудня, 2018

У друкованих виданнях Тернопільської області зафіксовано матеріали, що можуть містити ознаки «чорного піару» проти потенційних кандидатів на посаду Президента України Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Стаття «Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!» зустрічається у 11 районних та обласних газетах, виданих за період з 19 по 21 грудня. Друковані ЗМІ розмістили на своїх сторінках ідентичний текст автора Олега Панчука, з тим самим фото та однаковою версткою. Декілька тез із публікації: «Олігархи побачили, що в людей є великий запит на «нові обличчя» і вони тут же відразу почали їх створювати», «Ігор Коломойський буде спонсорувати відразу декілька проектів. Перший з них – Володимир Зеленський», «Протягом всіх цих років Зеленський був у Коломойського як придворний блазень», і у висновку: «І якщо, не зважаючи на все це, ми знову дозволимо олігархам обвести нас навколо пальця, як дебілів, і будемо голосувати за Зеленського, тоді просто потрібно чесно сказати собі, що «МИ – ІДІОТИ!».

null

 

null

 

Також у останніх випусках декількох місцевих газет зафіксовано статті з ознаками «чорного піару» про Юлію Тимошенко, що є потенційним кандидатом у президенти. У інформаційному повідомленні «Юлія Тимошенко – дорівнює Володимир Путін» висвітлюється думка журналіста Аркадія Бабченко, який говорить, що вона «ворог всієї України». Статті «Політика із присмаком газу: зворотній бік Тимошенко» та «Тимошенко представниця старого політичного класу, який виявився неспроможним побудувати державність» подають аналіз діяльності лідерки партії ВО «Батьківщина», в рамках однієї з серій програми «Джокери» з ведучим Михайлом Саакашвілі, екс-президентом Грузії.

null

«Такого роду публікації мають ознаки «чорного піару», адже вони можуть бути зумисно спрямовані на формування у читачів негативного враження про певну особу. Уже 31 грудня розпочнеться офіційна кампанія з виборів Президента України і поява таких матеріалів наштовхує на думку, що потенційні кандидати чи зацікавлені особи не готові відмовитись від брудних технологій задля досягнення перемоги. Водночас, журналістам та редакторам ЗМІ варто пам’ятати про свої професійні стандарти, залишатись політично незалежними та не публікувати недобросовісних матеріалів» – зауважує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка

Національна спілка журналістів України у своїй заяві від 20 грудня 2018 року також закликає медіа не піддаватись впливу виборчих штабів, та не публікувати «чорнуху» чи  «джинсу», адже збалансоване та незаангажоване висвітлення виборчої кампанії є однією із умов проведення чесних виборів та утвердження свободи слова в Україні.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Також варто зазначити, що відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов’язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали. Окрім цього, в цій же частині Закону зазначено, яким саме способом публікується таке спростування.

Марія Домська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газета, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #піар, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: