Недільна школа при Теребовлянській УАПЦ Св. Володимира

Опубліковано:
17 Грудня, 2018

15.12.2018 року заняття проводив обласний декан, декан Теребовлянського деканату УАПЦ, митрофорний протоієрей, настоятель храму Св. Рівноапостольного князя  Володимира, отець Володимир Якубишин. За словами отця предметами навчання в Недільній школі є Закон Божий, структурними компонентами якого є Священна Історія Старого і Нового Завітів (Біблійна історія); Катехізис; Церковний устав; Основи літургії; Загально-церковна історія та історія Української Православної Церкви. Час заняття як і в школі – 45 хвилин, які пролетіли швидко, діти були активними та один на перед другого показували з великою охотою свої нові знання.

«У нашій церкві заняття недільної школи проводяться, – розповідає отець Володимир, – кожної суботи о 14.00, сьогодні це вже 11-те заняття, а розпочали ми їх з 1 жовтня, до Свят у нас триватиме перша декада курсу навчання, а після – друга. Уроки зазвичай проводить вчителька катехид Наталія Майовська, а за її відсутності я. Метою навчання є формування у дітей основ релігійно-етичного та естетичного сприйняття життя; прагнення любити Бога, себе і ближнього, своїх батьків; розвивати моральну свідомість дітей, виховуючи в них бажання жити по совісті, уміння відрізняти добро від зла, слухатися, поважати старших і бути чесними, співчувати, прощати, дякувати і просити вибачення; прищеплювати любов до природи, як творіння Божого; вивчення молитов, підготовка до Святої Сповіді і Причастя.  До нашої школи ходять діти молодшого шкільного віку, їх приводять батьки чи хтось з родини, так нині налічується вже 24 учні. Зрозуміло, діти різні, як хлопчики так і дівчатка, спочатку вони ведуть себе дещо розв’язано та згодом до кожного приходить розуміння слова Божого і всі намагаються вестися чемно, адже наука проходить на прикладі життя та творіння нашого Ісусу Христа. Сама форма заняття мало чим відрізняється від шкільних уроків, тут є і вивчення нового матеріалу, домашні завдання, їх перевірка, виставлення заохочувальних оцінок, є й підручники та зошити. Відрізняється від шкільної наша наука предметом та змістом. Також ми застосовуємо різні ігрові моменти, при нагоді – екскурсії, наприклад, по нашій церкві з демонстрацією ікон та розповіддю про святих, а також при сприятливій погоді й в природу, по місту, також організовуємо по можливості зустрічі різного роду тощо. Дитина після закінчення курсу навчання розуміє, що найголовніше в житті це навчитися істинно і не лицемірно любити Бога, себе і ближнього; що світ – це творіння Боже і до нього потрібно відноситися з повагою і любов’ю, не руйнувати, але доглядати за ним, ушляхетнюючи його в міру своїх можливостей; що слухняність – це перша справа любові; що від того, як ми відносимося до людей, котрі оточують нас, залежить відношення Бога до нас».

Тут необхідно додати, що кожне заняття починається та закінчується молитвою «Отче наш». На домашнє завдання цього разу було вивчити матеріал про Ноїв ковчег та молитви «Мій Ангеле Святий» та «Богородице Діво…» Діти активно відповідали, всі до одного тягнули руки, а молитви хоч і не всі добре запам’ятали, та отець Володимир їх всіляко заохочував, заспокоював. Крім того, отець звертав увагу деяким учням як потрібно тримати руки під час молитви, а саме – лише спереду, а не позаду, бо це ж звертання до Бога і тому воно повинно бути щирим, відкритим.

Велася бесіда на теми «Хто такі Ангели-покровителі», «Що таке побожність», «Як правильно вестися в церкві». З останнього діти знали, наприклад, що чоловіки мають заходити до храму без головного убору, а жінки з покритою головою та інше.

Новим матеріалом на занятті була тема «Хрещення України», її подавав священик і набагато більше, ніж написано в підручнику, діти із захопленням слухали, а потім читали коротенький матеріал та вирішували завдання до нього. Найактивнішим учнем на цьому занятті виявився Микола Шестаков, він не лише найкраще засвоїв попередній матеріал, а й по новому показував знання, видно було, що релігійному вихованню хлопчика надають неабияку увагу в його родині. А ще як отець в кінці запитав було «Діти, а яке свято наближається?», то діти хором одностайно відповіли – «Миколая!», Шестаков же уточнив, – «А я якраз народився на Миколая». Відразу виникли запитання – кому в першу чергу Миколай буде дарувати подарунки і за що, на які діти знову одностайно давали правильні відповіді, аналізуючи при цьому свою поведінку.

Проводячи підсумки заняття, отець Володимир подякував дітям та їх батькам, звертаючись як до дітей, так і до батьків лише поважно на «ви».

Після заняття діти відповіли й на деякі запитання автора цих рядків, зокрема на такі  – «Чому ти ходиш до недільної школи?», «Тобі подобається наука Божа?», «Звідки ти дізнався(-лася) про недільну школу?» Ось їх відповіді: «Ми ходимо сюди, бо хочемо більше дізнатися про Бога, його життя і творіння, стати хоч трішки подібними Йому», «Нам тут подобається, окрім того, що дізнаємося багато нового про Господа, ще й те, що тут навчання проходять без примусу», «Про школу в церкві сказали бабуся(дідусь), мама(тато), товариш(подруга)».

А бабуся учня Матвія Возного, пані Марія, щиро повідомила: «Наш Матвійко відвідує недільну школу з початку року і в нашій родині ми з приємністю помітили як він змінився. Став набагато спокійнішим, чемнішим, ввічливішим, в нього часто тепер проявляються співчуття до ближнього, до тварин, повага до старших. Також знає нові молитви і нас навіть їх вчить, а ми робимо вигляд, що не знали і таким чином ще більше надаємо охоти онукові. Дякуємо за це отцю Володимиру і вчительці пані Наталі!»

Православна Недільна школа – це педагогічна система додаткової релігійної освіти, у рамках якої здійснюється навчання з метою формування в учнів православного світогляду.

Слід зазначити, що недільна школа орієнтована в першу чергу на парафіян, але в той же час є відкритою для всіх, хто цікавиться основами православної віри та духовно-моральними поняттями, які в подальшому житті виявляться тією дороговказною зіркою, яка виведе до Бога, або хоч би в якійсь мірі збереже від зла.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: