Заочна форма навчання чи стаціонарна? Що обирають тернополяни

Опубліковано:
16 Грудня, 2018

Останнім часом питання вступу на заочну форму навчання стає все більш актуальним, адже це дозволяє поєднувати роботу та навчання. Проте, в університетах студентів вдосталь, що на стаціонарній формі, що на заочній.  Які переваги заочного навчання, яку форму навчання цього річ оберуть абітурієнти? Що думають батьки школярів стосовно системи освіти в Україні? І як це пояснюють в університетах.

З кожним роком кількість студентів-заочників збільшується.  Серед абітурієнтів набирає популярності заочна форма навчання, а дехто зі стаціонару переводиться на заочне.

Анна Валова – студентка-журналіст ТНПУ ім. В. Гнатюка говорить:

null

Анна Валова

«Поступивши на 1 курс денного стаціонару на кафедру журналістики у ТНПУ ім. В.  Гнатюка, я майже одразу розпочала працювати. Думала, що легко буде справлятися… та не так то і було! Почали з’являтися перші проблеми, бо встигати усе важко, не люблю робити щось аби як. Тому була зацікавлена у гарних балах з предметах та і певних успіхах на роботі . Зваживши усі за та проти другий  курс я розпочала вже на заочній формі навчання та з новою стабільною роботою, на якій одразу попередила про дві сесії у рік. Тепер поєднувати це стало легше, адже на навчання у мене вже спеціально відведений час, ідентично з роботою.

Щодо знань: існує стереотип, що заочне відділення для тих, хто просто хоче мати освіту для галочки. Скажу так: « Не погоджуюся!!!». Чому? Та тому, що навпаки почала більше цікавитися професією. У мене є всього  6 тижнів у рік для того, аби освоїти те, що тягнулося протягом 9-ти місяців. Цікавість до навчання тільки розвивається, а не навпаки затуплюється через монотонність розлогість + на заочній формі навчання я зрозуміла одну річ: « Ти маєш бути зацікавленим у тому, щоб усе здати з першого разу, адже шансу на перездачу не буде – тебе вже чекають на роботі» . Ось моя мотивація до успішного навчання!»

Чи є різниця у дипломах, які видають студентам-заочникам і чи є різниця у програмі, яку виконують викладачі.  Розповіла заступник декана факультету філології і журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка Синоруб Галина Петрівна.

null

Галина Синоруб

«Навчальна програма, яка виконується студентами на заочній формі навчання однакова, питання лише в кількості годин. На  відміну від стаціонару, 1/4 від аудиторних годин на заочній формі навчання дається більше на самостійне опрацювання, оскільки триває навчання 3 тижні в семестр.

Диплом студента-заочника відрізняється лише тим, що у ньому зазначається форма навчання: заочна чи денна».

Мирослава Муквич – ведуча ранкового шоу «Файний ранок» поділилася своїм досвідом, як їй вдається поєднувати роботу і навчання.

null

Мирослава Муквич

– Коли мене тільки запросили на роботу, і подумати не могла, що колись, окрім навчання, зумію ще й працювати. Всю себе віддавала теоретичній журналістиці: підготовка до пар, вивчення відповідної літератури  і опанування опосередкованих дисциплін. Однак, як виявилося, працювати і вчитися – цілком реально. Головне – це зуміти налагодити відповідний контакт із викладачами. Знайти оптимальну для обох систему співпраці. Часом домовляємося віртуально – в соціальних мережах. Варто лише виконати деякі завдання і надіслати їх викладачу. Дуже рада, що більшість з них намагається ввійти у твоє становище і допомогти, чим можуть.

Яку форму навчання цьогоріч будуть обирати абітурієнти?

Анастасія Крицька – одинадцятикласниця ТЗОШ №26: «Вже вирішила для себе, що оберу заочну форму навчання, бо хочу  розвиватися і досягати успіху в моделінгу. Тим більше зараз заочна форма навчання набрала ще більшої популярності. »

А от батьки дітей, які вчаться ще в школі думають про перспективу отримання вищої освіти закордоном, адже система навчання в Україні бажає бути кращою.

«Неодноразово задумувалася над тим, чи варто після закінчення школи вступати у вищий навчальний заклад в Україні. Як на мене, скоріше ні, аніж так!

Оскільки наша система освіти побудована так, що ми вчимо багато того, що не стосується вибраної спеціалізації», – зазначила мама семикласника Наталія Радковська.

Дев’ятикласниця ТЗОШ №18, Діана Рочняк ділиться своїм вибором в навчанні:

null

Діана Рочняк

«Зараз я навчаюся в 9 класі і постало питання продовження навчання, чи залишатися до 11 класу, чи йти навчатися в коледж і я вирішила, що буду закінчувати 11 класів. Таке рішення прийняла не через те, що буде випускний бал, а тому що ніяк не можу вирішити, яку обрати професію, адже це важливе рішення».

Однозначно є професії, які я неможливо опанувати на заочній формі навчання. Є можливість навчатися й закордоном. Окрім того денна форму навчання ніхто не відміняв.  Вибір за вами!

Підготувала Тетяна Шило

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #навчання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: