«Про важливе» хорватської художниці у Бункермузі

Опубліковано:
16 Грудня, 2018

У тернопільському  арт-центрі Бункермуз відбулась презентація  виставки молодої хорватської  мисткині Мірти Бобан «Про важливе». Представлені різножанрові роботи: живопис, графіка, пластика. Але самій художниці, на жаль, приїхати не вдалось. Виставку відкрив  голова  ГО “Українсько-Хорватська співпраця “Біла Хорватія” п. Мартін Легра  (культурний центр у Львові).  Мірта Бобан народилася у містечку Задарі на узбережжі Адріатичного моря. Здобула ступінь магістра в мистецькій академії Любляни, членкиня Хорватської спілки художників. У її творчому доробку вже багато публічних професійних напрацювань. Але перша виставка відбулася у рідному місті 2007 року. І лише через 7 років (2014) – друга виставка в Любляні. Через рік групова експозиція (2015) – у Нью-Йорку. У 2016 – разом із студентами Академії Мистецтв у Любляні. Усі ці роки художниця набувала досвіду у всіх його проявах. Отож у 2017 році перша персональна виставка «Дикі оливи» відбулася у рідному містечку, там, де «зарита пуповина».  І лише згодом, після «Диких олив» народився мистецький вернісаж «Про важливе». Стартувала вона у Львівському музеї Ідей. І лише зараз – у Тернополі. Тема «важливості» торкається кожної людини.

Творчість митця, – йдеться в анотації до творчого доробку мисткині, – це завжди дослідження, насамперед, самого себе, своїх можливостей, граней, сприйняття та пошуки образів і смислів. Для творчості Мірти Бобан характерні мотиви сюрреалізму та примітивізму. Кожна  «написана» картина продовжує жити своїм життям. Це так само, як і в літературному  процесі. Головна героїня презентованого вернісажу – жінка і її життя, як таке: у побуті, у творчому процесі. А мені подумалось,  Мірта Бобан народилась і зростала у дивовижному містечку. З одного боку – незбагненної прозорості море, де крізь 50-ти метрову товщу води видно дно і камені. З другого – живий музей архітектури просто неба: збережене римське місто, середньовічні забудови, фортечні стіни, собори, палаци, вкраплення архітектури готики і романтизму. А розташування вулиць збереглося ще з античних часів. Бухти, затоки, скелясті пляжі, хвойні ліси. І жодного натяку про все це на своїх полотнах. Натомість – примітивізм. Але чому? Наразі питання залишається без відповіді.

Молода художниця, –  каже п. Мартін Легра, –  має гарну перспективу. Особисто нас цікавить співпраця з Тернополем на різних культурних рівнях. Тому у вересні наступного року плануємо Дні Хорватії у Тернополі.

Що ж, поживемо – побачимо.

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бобан, #бункермуз, #виставка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: