Об’єднавчий Собор: як готувався та які питання обговорюватимуть

15.12.2018 09:43   Джерело: ICTV
Опубліковано : Новини Тернопілля

15 грудня у Києві пройде Об’єднавчий Собор Української православної церкви. Факти ICTV зібрали усю найважливішу інформацію щодо цієї історичної події.

Що таке Об’єднавчий собор

Об’єднавчий собор – це помісний собор, проведення якого призначено на 15 грудня 2018 року в соборі Святої Софії, що знаходиться у Києві.

У ньому братимуть участь священнослужителі та миряни Українських православних церков Київського патріархату та Московського патріархату, а також Української автокефальної православної церкви.

Під час проведення Собору оголосять про створення нової православної церкви та буде обрано її предстоятеля.

Всі єпископи, які мають брати участь в Об’єднавчому соборі, отримали офіційні запрошення від Вселенського патріарха Варфоломія. Від УПЦ КП будуть присутні 40 єпископів, від УАПЦ приїде 14 представників, а від УПЦ МП – четверо.

 

Таку маленьку кількість представників Московського патріархату можна пояснити тим, що його синод визнав Об’єднавчий собор “незаконними зборами” і не хоче приймати у ньому участь.

Кожному єпископу дозволено привести з собою одного священника та одного мирянина або ж ченця.

Головою Собору стане представник Вселенського патріарха митрополит Галльський Еммануїл.

Підготовка до Собору

Підготовка до проведення Об’єднавчого собору почалася іще 12 жовтня 2018 року, коли Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет виступив із закликом до Української автокефальної православної церкви почати підготовку до Собору.

На той момент іще не була відома точна дата проведення Собору, проте 27-29 листопада зібрався Священний Синод Вселенського патріархату, на якому й підтвердили Об’єднавчий собор Української православної церкви.

Точної дати за результатами зборів оголошено не було. Проте через кілька днів стало відомо, що його проведуть у соборі Святої Софії 15 грудня 2018 року.

Все це супроводжувалося постійною критикою зі сторони УПЦ МП. Незважаючи на це митрополит Софроній та Митрополит Симеон з Української православної церкви Московського патріархату все ж збираються відвідати Об’єднавчий Собор.

Константинопольський патріарх Варфоломій попередив предстоятеля УПЦ МП Митрополита Онуфрія, що після Об’єднавчого собору Московська Патріархія не зможе використовувати титул митрополита Київського. На це він відреагував, відправивши листа назад.

Навіть незважаючи на таку ворожість Московського патріархату, Варфоломій закликає їхніх єпископів взяти участь у Соборі.

Скільки триватиме та основні питання

Раніше в Адміністрації президента заявляли, що тривалість собору наразі не визначена і він може закінчитися за кілька годин, а може розтягнутися на кілька днів.

Проте є надія на оптимістичний сценарій. Речник УПЦ КП Євстратій Зоря вважає, що Об’єднавчий собор триватиме не більше одного дня, оскільки доведеться вирішити три питання.

Темами, які розглядатимуться на Соборі стануть єдність Української православної церкви, прийняття її статуту та призначення предстоятеля.

За інформацією ЗМІ, на об’єднавчий собор прибуде й президент Петро Порошенко.

Одним з найбільших питань стане саме обрання предстоятеля Української об’єднаної церкви, який й поїде до Стамбулу, аби там йому вручили Томос про автокефалію.

Обиратимуть главу церкви у два тури. У першому турі усі учасники Собору матимуть змогу висунути кандидатів, після чого почнеться голосування. Тут можливість для голосування буде у всіх учасників Собору, після чого буде визначено трьох кандидатів, які пройдуть у другий тур.

Відмінність наступного туру також й у тому, що там голосуватимуть виключно єпископи. Варто зазначити, що це попередній регламент з’їзду і процедуру обрання предстоятеля можуть змінити.

Одним з кандидатів на посаду називають патріарха Філарета, який наразі не підтвердив свого висунення і казав тільки про те, що своє рішення оголосить безпосередньо під час проведення Об’єднавчого собору.

Іншими кандидатами, які часто називаються у ЗМІ, є митрополит Луцький і Волинський Михаїл та патріарший намісник Епіфаній, які є представниками УПЦ КП.

За словами Євстратія Зорі, тих членів УПЦ МП, які захочуть приєднатися до єдиної Української церкви прийматимуть.

– Церква відкрита для всіх. Її призначення – щоб грішникам допомагати ставати святими, а не святих зібрати в одному місці і ізолювати їх від грішників, – заявив речник УПЦ КП в інтерв’ю BBC.

Він додав, що ті церкви, які хочуть залишитися з Москвою й надалі існуватимуть в Україні, проте їхній вплив стане значно меншим.

Навіть попри те, що на Соборі мають вирішити велику кількість питань, він, скоріш за все не стане останнім для Української православної церкви, адже обговорити на ньому усі питання просто неможливо.

– Починати революційні зміни – це найкращий спосіб поховати об’єднавчий процес. Взяти найпростіше питання – календар. Всі церкви, які революційним способом вводили новоюліанський календар, отримали поділ. Ті, хто вводив його еволюційно, не мають жодних проблем. Тому в умовах, коли новий календар навіть його прихильниками спеціально маркується як ознака “геть від Москви”, то хіба ми не розуміємо, що Москва використовує календарне питання, щоб сказати: це не православна церква, вони католики, вони католицький календар прийняли? Отримаємо ми в результаті об’єднання церков? Треба мати хоч трохи мудрості і передбачати наслідки, – поділився своїми думками Зоря.

Загалом же потрібно очікувати, що після Об’єднавчого собору Українська церква нарешті отримає автокефалію, чого Філарет намагався досягти іще у 1991 році.

До слова, Андріївську церкву у Києві передали у постійне користування Вселенському патріархату.

Владислав Бомбела


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ICTV  

Коментарі