Зовсім скоро відбудуться вибори, які асоціюються у суспільстві із черговою хвилею нечесної боротьби, популізму, політичних зловживань. Бум політичної реклами, гучні обіцянки вирішити проблеми, заклики підтримати того чи іншого кандидата, щедрі подарунки виборцям — пересічна людина потрапляє у «інформаційний вакуум», де дуже складно розібратись хто правий, а хто ні, і кого підтримувати.

Саме з метою проінформувати громадян, що таке політична корупція та як від неї вберегтись, Центр громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі (ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики») організував зустріч-дискусія «Боротьба з корупцією в Україні: здобутки та виклики». Зустріч відбулася 10 грудня у приміщенні Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ».

null

Під час дискусії, учасники обговорили проблему політичної корупції в країні, її загрози для громадян та небезпечні наслідки. Спікерка зустрічі, Юлія Решітько, комунікаційниця громадського руху Чесно, розповіла про зловживання політиків та найпоширеніші прийоми підкупу виборців: «Корупція міцно вкорінилась у політичній системі країни.  Здійснивши моніторинг декларацій депутатів різних рівнів, фінансових звітів партій, політичної реклами, «кнопкодавства», голосувань та прогулювання засідань, фігурування у корупційних розслідуваннях, ми формуємо рейтинги таких депутатів, щоби громадяни знали, кого вони підтримують.»

Згідно моніторингу Чесно, проявами політичної  корупції в Україні є:

– Використання політичного становища чи повноважень для незаконного збагачення

– Зловживання впливом

– Розтрата (Державного бюджету, міжнародної допомоги)

– Вимагання/одержання хабара

– Непотизм (кумівство)

– Різночитання законодавства (color of low)

– Репресії над політичними опонентами, громадськими активістами

– Підкуп виборців, «окучування» округу

– Порушення у фінансуванні політичних партій

– Субвенції на соціально-економічний розвиток

«Зверніть увагу на те, що всі так звані благодійні фонди та громадські організації, які здійснюють благодійну допомогу, під час виборчого процесу та пов’язані із певним кандидатом, є заборонені. Таку допомогу, згідно рішення Пленуму Вищого адмінсуду у 2016 році слід розцінювати, як підкуп виборців. Особливо, якщо засновники таких фондів чи організації — кандидат у депутати», — зазначила Юлія Решітько.

Основними  завданнями активісти  руху Чесно визначають:

—  допомогти виборцю не потонути в негативній інформації про велику кількість недоброчесних політиків;

— довести виборцю, що НЕ ВСІ ПОЛІТИКИ ОДНАКОВІ;

— стимулювати виборця голосувати раціонально на основі аналітичних даних та інструментів контролю політиків.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #корупція, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чесно
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: