Маргарита Христюк

Маргарита Христюк

тренер особистісного росту, психолог, арт- терапевт, арт- коуч

Твій Троль – всесильний конТроль

12.12.2018 19:23   Джерело: TeNews
Автор : Маргарита Христюк

Контроль в наше життя приходить від народження. Спочатку мама контролює аби з дитиною все було гаразд, далі садочок, школа, вуз, доросле життя. І ось таким нехитрим способом контроль входить в наше життя. В певний момент контроль зі сторони має змінитися самоконтролем і розумінням себе, світу. Та не завжди так буває.  «Чому ти мене весь час контролюєш?», «Ти, що не довіряєш мені?», « Я уже доросла(-ий) у мене своя сім’я, а ти все зі своїм контролем.» А через деякий час ми і самі залипаємо в цьому надто сильному контролі. Цей хвіст тягнемо із уже встановлених і нав’язаних шаблонів.

Що таке цей всесильний контроль?

Психічний процес, який відноситься до механізмів психологічного захисту. Підсвідома впевненість людини в тому, що вона здатна контролювати все. І як наслідок, відчуття людини відповідальності за все навколо і почуття вини, якщо щось виходить із- під її контролю.

Які ж причини такого контролю?

1.Врятувати весь світ.

Але, щоб його рятувати потрібно взяти щось на озброєння напрямок, а краще декілька, де як ми думаємо, потрібна наша допомога.

Припустимо знайшовся такий напрямок і ви перебуваєте в напрузі, а раптом з хвилини на хвилину зателефонують і требу буде бігти. А ще перевіряєте чи бува чогось не пропустили. Енергія виливається в нікуди. І так щодня. Намагаєтеся всім допомогти, бути у двох місцях одночасно, а ще б, не погано, всю планету зігріти, маску Зорро і чорний плащ, а раптом, летіти доведеться.

2. Ви шукаєте передбачуваність і стабільність. Ноги ростуть із сім'ї.

Сьогодні вас любили за те, що ви прибрали, а завтра - не любили: кричали, сварили, всі біди світу спускали. Щоб вас любили і  ви знали, що криків і конфліктів не буде, ви приймаєте рішення краще махнути рукою на себе, але точно знаєте, прибравши буде спокій. І згодом це несете у доросле життя. Стабільно передбачувано втрачаєте себе. Краще промовчу, краще піду ,не буду конфліктувати, розвивати свою точку зору і т.д.

3. Копіювання поведінки чи повторення сценарію дитини від своїх батьків.

Якщо дівчинку виховувала мама «3 в1» (за маму, за тата і ще за того хлопця), то, звісно, вона перебере цей шаблон поведінки собі. В її сценарій вписано жирним шрифтом жити в стилі «3 в1». Як живе мама «3 в1»: сантехніку зателефонувати, машину на СТО, в магазині продукти купити, виховну бесіду провести , звіт написати і Світлані, так про всяк випадок, зателефонувати запитати і нагадати про той же таки звіт. Дівчинка частіше копіює поведінку мами. Не останню роль грає і те, якщо мама розлучена з батьком і ,з її слів, всі чоловіки нехороші люди. Це вона теж скопією. Готовий травматик.

4. Показати нібито владу.

«Ви у мене ще потанцюєте. Такі перевірки зроблю, в страшному сні не бачили». Знайомо? Хоча б раз, але таке траплялося з кожним. Псевдошантаж.  Контролювати можуть ті, хто наділений владними повноваженнями. Але використовувати всесильний контроль, як спосіб досягнення влади – копати самому собі свідомо яму, в яку ж і самому впасти. Шкодите собі - страхи, тривога, неврози, оманливе самоутвердження, самодоведення комусь чогось чи щось  втеча від себе. Помилково думати, що влада = всесильний контроль.

5. Заповнюєте пустоту (втеча від себе)

«Знайшлися люди підібрали, прихистили, обігріли» - знайомо?

Всі справи зробили, всі думки передумали, але чогось не вистачає довгий час. Починається пошук, а чим би зайнятися. Думка – взяти когось під своє крило, опікати, час приділяти, нав’язувати спілкування і, якби ілюзорно, заповнювати пустоту. Переведення фокусу уваги із себе на когось. Але ж, можливо, цей вільний час і даний для того аби провести внутрішню роботу і чистку, розставити акценти, відпочити. Або ще варіант ви так сильно боїтеся, що про вас забудуть, тому змушені бути весь час в полі зору публіки: зустрічі, поїздки, розмови.  На останньому диханні, але біжите.

Як існують способі справитися з контролем?  Їх подано у книзі  «Звільнення з пастки співзалежності» Дж. І Б. Уанхольд

1. Перш ніж проявити бажання допомогти, переконайтеся в тому, що ваша допомога справді потрібна. Запитайте: «Чи можу я чимось допомогти тобі?».

2. Облиште звичку думати, що інші безпорадні і не справляться без вас. Несіть свою відповідальність. «Я знаю, що ти можеш вирішити цю проблему. Ти хочеш це обговорити детальніше?».

3. Пропонуйте свою допомогу людям, але розкриваючи їх власний потенціал: «Подумай над можливими способами вирішення проблеми, а потім, якщо захочеш ми обговоримо».

4. Будьте уважні до свої відчуттів. Припиніть зовні казати «ТАК», а всередині криком кричати «НІ». Будьте чесні самим із собою.

5. Уникайте поведінки, яка показує вашу перевагу ( не давайте порад без прохання, не перебивайте співрозмовника).

6. Відмовтеся від ролі жертви.

Припиніть, надто губити себе в чужих життях. Рішуче відмовтеся контролювати всіх, все і вся, і навіть самого Бога.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі