У Тернополі на семінарі обговорили секрети енергоефективності на підприємствах

Опубліковано:
12 Грудня, 2018

11 грудня у Тернополі відбувся регіональний семінар на тему «Енергоефективність на підприємствах: нові виклики, нові можливості».

Учасниками заходу були керівники підприємств молочної, хлібопекарської, машинобудівної галузей та галузі виробництва неметалевих будівельних матеріалів. Також участь у семінарі взяли представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Німецько-українського фонду, Держенергоефективності, сільські, селищні, міські голови Тернопільщини, а також представники органів виконавчої влади Тернопільської області.

Метою семінару є інформування представників бізнесу щодо підвищення ефективності використання ресурсів шляхом запровадження енергоефективних заходів.

Такий же семінар вже відбувся 20 листопада 2018 р. у м.Чернігові, а 17 грудня відбудеться у м.Краматорську.

Захід організований ГО «Школа енергоефективності» за організаційної підтримки Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» в рамках проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

Фото з сайту ТМР

З вітальним словом до учасників звернувся Тернопільський міський голова Сергій Надал. У своєму виступі міський голова Тернополя зазначив, що сьогодні енергоефективність це не лише новомодний тренд,  а це – економічна необхідність та енергетична безпека країни, тому перехід на альтернативні види палива задля вирішення питань енергозбереження та енергоефективності є одним зі першочергових кроків в умовах енергетичної кризи в Україні та військової агресії з боку Росії.

«Вивчаючи досвід наших іноземних партнерів, ми бачимо чудовий приклад того, як працює бізнес у країнах Європи та розвиваються міста, що живляться енергією з альтернативних джерел, – зауважив Сергій Надал. – Власне, проведення таких форумів має на меті залучення більшої кількості суб’єктів господарювання в місті та області, які б активніше використовували енергозберігаючі технології, а також вкладали інвестиції у розвиток цієї сфери, зокрема, біоенергетики, сонячної енергетики та використання теплових насосів».

Сергій Надал також звернув увагу присутніх на те, що в Тернополі продовжується робота з енергозбереження та термомодернізації, щоб зменшити споживання газу. Зокрема, облаштовуються автоматизовані індивідуально-теплові пункти (ІТП) у багатоквартирних житлових будинках та закладах освіти, а також успішно впроваджується міська програма з термомодернізації житлових будинків (утеплення фасадів, заміна вікон) на умовах співфінансування (30% – кошти мешканців, 70% – кошти міського бюджету).

Модератором заходу виступив Заступник Тернопільського міського голови Владислав Стемковський.

Фото – Ксенія Кара

Під час заходу учасники дізнались про проект «Консультування підприємств щодо енергоефективності», про який розповіла радник проекту GIZ Світлана Чеботарьова:

Фото з сайту ТМР

Проект GIZ покликаний надати як теоретичну, так і практичну допомогу. Проте, механізм працюватиме ефективніше, коли рішення шукатимуть спільно: фахівці з енергоефективності, підприємці, місцева влада», – зазначила Світлана Чеботарьова.

Фото – Ксенія Кара

Перший  заступник Голови правління ПрАТ «Тернопільський Молокозавод» Юрій Волошин поділився досвідом впровадження заходів з енергоефективності на підприємстві та окреслив плани діяльності на майбутнє.

Експерт Проекту GIZ  Литвин Вадим розповів про «Енергоефективну модернізацію підприємств: приклади успішної реалізації, техніко-економічні аспекти».

Про джерела фінансування впровадження енергоефективних заходів на підприємствах розповіли: Онуфрійчук Наталія Вікторівна, економіст з управління операціями ДУ “Офіс АПМФС” (Німецько-український фонд); Халілов Тимур Арзуєвич, аналітик (Європейський банк реконструкції та розвитку).

Фото – Ксенія Кара

Буренко Тамара Олексіївна, заступник директора Департаменту, начальник Управління моніторингу та інформатизації Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності України розповіла про  державну політику у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Про місцеві програми підтримки бізнесу та стан розвитку промисловості розповіли Дейнека Юрій Петрович, начальник управління стратегічного планування Тернопільської міської ради та Казмірчук Олег Вікторович, Заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА.

Фото – Ксенія Кара

У ході заходу відбувалась активна дискусія, представники бізнесу брали участь в обговорені. У форматі голосування представники бізнесу мали змогу проінформувати про методи енергоефективності, які вже застосовують на своїх підприємствах та окреслили майбутні кроки в напрямку здійснення енергоефективних заходів.

Фото – Ксенія Кара

Результати опитування Асоціація міст України використовуватиме при підготовці наступних етапів проекту.

Фото – Ксенія Кара

Фото – Ксенія Кара

Фото – Ксенія Кара

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #енергетика, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #семінар, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: