Ми всі знаємо, що недосипання шкідливе для нашого здоров’я, підвищуючи ризик серцевих захворювань та інсульту, не кажучи вже про нашу чортову дратівливість. Але нове дослідження показало, що і пересипання також може мати негативні наслідки для здоров’я і навіть спричинити ранню смерть.

Сон всього лиш на дві години більше рекомендованих шести-восьми годин на добу несе збільшення ризику інсульту або серцевої недостатності до 41 відсотка, вважають дослідники, чия стаття з’явилася у European Heart Journal. Навіть на годину довший сон — від восьми до дев’яти годин на добу — збільшує цей ризик на п’ять відсотків, а від дев’яти до десяти годин на добу — вже на 17 відсотків.


Ризик смерті або серйозного серцево-судинного випадку (смуга 95% вірогідності) залежно від тривалості сну (за “Association of estimated sleep duration and naps with mortality and cardiovascular events: a study of 116,632 people from 21 countries”, by Chuangshi Wang et al. European Heart Journal)

У дослідженні проаналізували залежність від тривалості сну випадків серцево-судинних захворювань, інсульту і смерті у 116 тисяч осіб з 21 країни за вісім років.

Команда, очолювана Чуанші Ван, аспіранткою Університету МакMастера і Пекінського об’єднаного медичного коледжу в Китаї, виявила, що аматори денного сну теж ризикують.

“Денний сон пов’язаний з підвищеним ризиком основних серцево-судинних випадків і смертей для тих, хто спить більше шести годин вночі, але не для тих, хто спить менше”, – вказала Ван. У тих же, хто недосипає, “денний сон, виглядає, компенсує брак нічного сну і пом’якшує ризики.”

Можливе пояснення зростання ризику може полягати не у самому сні, а в тій причині, що змушує їх спати довше, — і ця причина, у свою чергу, може підвищити ризик серцево-судинних захворювань або смертності, пояснили автори дослідження.

“Загалом пересічна людина має запевнити собі від шести до восьми годин сну в день. Якщо ж ви постійно спите надто багато, скажімо, більше дев’яти годин в день, то вам варто відвідати лікаря, щоб перевірити свій загальний стан здоров’я”, – сказав професор Салім Юсуф, один з дослідників.

“Однак і занадто мало сну може бути основною причиною смерті і випадків серцево-судинних захворювань, а занадто багато сну може вказувати на базове збільшення ризику, — сказав він. — Питання про тривалість сну і дрімання вдень, внесені в клінічні історії ваших пацієнтів, можуть бути корисні для лікарів, щоб виявити людей з високим ризиком серцево-судинних проблем чи ризиком смерті”.

За даними Центру з контролю захворювань, у 2014 році 35,2 відсотка дорослих в Америці повідомляли про те, що вони сплять менше семи годин на добу.

У Великій Британії рекомендовані вісім годин сплять лиш 17% дорослих, більше половини дорослих сплять щоночі по шість і менше годин. Опитування 2 тисяч осіб, проведене медичним страховим агентством Aviva, виявило, що дорослий британець пересічно спить всього 6,4 години на добу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дослідження, #сон
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: