Еко-ініціатива студентів та викладачів. У Львові презентували проект «ECO LIFE: життя у стилі еко»

Опубліковано:
7 Грудня, 2018

4 грудня 2018 р. у Дзеркальній залі Львівського національного університету ім. Івана Франка відбулось відкриття проекту «ECO LIFE: життя у стилі еко». Ініціаторами Проекту виступили Львівський національний університет імені Івана Франка,  Львівська міська рада та Національна туристична організація України.

null

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор ЛНУ імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор Володимир Мельник:

«Проблема взаємодії людини і природи більш фундаментальна, ніж ми собі уявляємо, вона є драматичною у своїх нинішніх виявах.

Предметно-перетворююча діяльність суспільства стала критичною за своїми масштабами. Проблема взаємодії людини і природи набула ознак глобальних характеристик. Вона не просто охопила весь світ, а й стосується життя як такого, можливості виживання і життя кожної окремої людини, – зауважив проф. Мельник В.П. – Ми по-новому повинні подивитися на ідеологію, філософію, парадигму взаємодії людини та природи. Щоб вижити ми повинні побудувати нову етику! Не етику підкорення, перетворення природи, а тику виживання, співпраці з природою.

Сьогоднішня зустріч повинна створити ту платформу для побудови еко-еволюційної взаємодії людини та природи, де будуть діяти закономірності, які допоможуть розвиватися природі і дадуть можливості нам здійснювати свою предметно-перетворюючу діяльність».

null

Проект «ECO LIFE: життя у стилі еко» став можливим за сприяння Львівської міської ради. На презентації проекту«ECO LIFE: життя у стилі еко» виступив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку Львівської міської ради.

«Все починається з усвідомлення того, наскільки наші буденні кроки впливають на те, що глобально відбувається у світі.

Наприклад, маленька вулична кав’ярня може продати 300-500 горняток кави в день. Це продукує чималу купу використаного одноразового посуду, який йде на полігон. Достатньо взяти за звичку мати при собі багаторазові горнятка, і це набагато зменшить кількість сміття, яким завалені полігони. Така сама ситуація з поліетиленовими пакетами – це проста річ, яка залежить від людської звички.

То ж давайте починати з простих речей – це працює!» – закликає п. Андрій.

null

За останнє десятиліття прослідковується загальносвітова тенденція до зростання соціальної відповідальності бізнесу. На важливості соціальної та екологічної відповідальності у підприємницькій діяльності наголосив у вітальному слові старший віце-президент Національної туристичної організації України, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, меценат Тарас Демкура.

«Даний проект – це поєднання громадської ініціативи, влади, бізнесу та студентства. Перед нами сьогодні стоїть важливе питання: «Що я залишу для прийдешніх поколінь?». Я наголошую на тому, що кожен бізнес має бути сьогодні екологічно відповідальним.

Як відомо, 37% усіх захворювань провокує не якісна вода. 80% людей використовує воду з поверхневих джерел, якість якої залишає бажати кращого. Як вихід ми пропонуємо масштабувати та робити доступними фонтани з чистою питною водою, а також системи очистки води з кранів.

Ще однією важливою ініціативою, який ми підтримали, є український стартап – нікельовані 20-ти літрові бутлі для води, який дозволить відмовитися від бутлів з пластику, які не тільки псують якість води, а й завалюють полігони. Окрім того, ми активно проводимо боротьбу з фосфатами, пропонуючи альтернативу.

Ми з задоволенням підтримуємо молодіжні ініціативи, покликані перетворити місто Львів на еко-місто!».

null

Економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка завжди був та й успішно залишається носієм прогресивних поглядів, а також ініціатором змін у суспільстві. Саме тому виступив співорганізатором цього Проекту, щоб скерувати вагомий студентський потенціал у позитивне русло. Декан економічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Ростислав Михайлишин відмітив:

«Для нас важливою у цьому проекті є освітня компонента. «ECO LIFE: життя у стилі еко» – це суспільно-орієнтована складова трансформації еко-свідомості суспільства та бізнесу, актуалізації екологічної проблематики через популяризацію ефективності еко-виробництва та еко-технологій.

Найкращим показником ефективності даного Проекту стане реалізація найкращих, представлених у фіналі студентських проектів.»

null

Проект передбачає організацію низки круглих столів за напрямами: HoReCa; установи, організації та офіси; дитячі дошкільні заклади та заклади середньої освіти; домогосподарства;  також навчання, моніторинг проблематики по напрямах, написання проектів та їх представлення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ECO LIFE: життя у стилі еко, #Демкура, #львів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #проект, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

Найбільше читають: