Реальні герої з книги «Виклик долі» стали прикладом для інших

Опубліковано:
5 Грудня, 2018

«Запах нової, щойно надрукованої книги має для мене особливий аромат. А коли в твоїх руках книга, що побачила світ завдяки твоїм старанням – це ще й свято душі. Новенька книга нарисів “Виклик долі” – про сильних духом. Життєві історії людей з особливими потребами  часто варті не лише нарису в книзі, а й екранізації». Ці слова належать Зоряні Замковій, працівниці управління ВД ФССУ в Тернопільській області. Вона  створювала та упорядковувала видання. У ньому – складні долі людей, які потерпіли на виробництві в Тернопільській області. 37 історій, які надихають інших! 31 з них написала Зоряна Замкова, член НСПУ. Може й тому, все, що написала письменниця, яка майстерно володіє словом, не просто зворушує, а викликає душевний щем.

Тож одна справа тримати в руках книгу, яка щедро проілюстрована світлинами з героями згаданих оповідей, і зовсім інша – бачити цих людей віч- на- віч, сидіти з ними за одним столом. Така зустріч відбулася у тернопільському ресторані «Водограй»: одночасно презентували книгу і цикл телесюжетів під єдиною назвою «Виклик долі». Головний натхненник цього вкрай важливого соціального проекту – управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Тернопільській області. Разом із журналістами телеканалу TV-4 прагнули донести найголовніше: люди з обмеженими можливостями зуміли подолати життєві незгоди, піднятись над ними, не впасти духом, і якщо чесно, стати прикладом для багатьох інших сучасників, які без поважних причин живуть із претензіями до найдорожчих і найближчих людей, аби тільки був привід. Герої книги ділились найсокровеннішими одкровеннями, усім тим, що довелось пережити кожному, переосмислити: від моменту трагедії і до моменту духовного піднесення, подолання відчаю та труднощів, а їх було чимало. Адже кожному з них (хтось втратив ногу, хтось руку тощо) треба було починати життя «з чистого аркуша паперу».

Також у цьому заході взяли участь безпосередньо й самі організатори: начальник управління ВД Фонду соціального страхування в Тернопільській області Федір Бортняк. (До слова, ідея цього проекту належить саме йому), Григорій Радзіх і Наталя Найчук, Зоряна Замкова.

Учасників соціального проекту благословив о. Василь Брона. Вперше почула пісні у його виконанні. Сказати, що я вражена  – це нічого не сказати… Енергія Світла, енергія Любові, енергія Благодаті – через музику і слово, до найвіддаленіших куточків сердечного колодязя. Дивовижна сила цих пісень! Вони відкривають серця… у тих, хто слухає о. Василя. А пісня, де був приспів “Будьмо добрими, будьмо, щедрими, будьмо рідними, будьмо сильними” – творила щось неймовірне… душа переповнювалась чимось таким…., у декого сльози самі капали. Усі хором підспівували, в унісон. Затишна, невимушена батьківська атмосфера панувала упродовж кількох годин. 

Світ побачили уже 10 відзнятих теленарисів. Про роботу над ними розповіла директор телеканалу TV-4 – Юлія Винокур, журналіст Христина Коваль. Думками ділиться Федір Бортняк, який знайомий зі всіма героями проекту:

– Фонд надає потерпілим на виробництві майже тридцять різних допомог і виплат. Відправляємо людей у спеціалізовані санаторії, забезпечуємо протезними виробами, автомобілями тощо. Вже шість років поспіль проводимо спартакіаду «Сила духу». Це спортивне свято допомогло цим людям повірити у власні сили. Коли чиновник переконує людей з обмеженими можливостями, що можна і після травми жити повноцінним життям, ці люди думають: «Що ти знаєш, чоловіче, про наше життя?». А коли така ж неповносправна людина переконує своїм життєвим прикладом, здатна не лише дати раду своїм проблемам, а й надихнути інших – ефект зовсім інший. Тому й вирішили в нашому управлінні розповісти про тих, хто не сидить вдома, у чотирьох стінах, знайомиться з новими друзями, спілкується, діє, живе… Чого вартують життєві історії Зиновія Івановича Щепанського з Теребовлі, Василя Михайловича Івасюка з Борщівщини, Михайла Казимировича Мішталя з Бучацького району, Надії Євгенівни Мушалюк з Гусятинщини та сотень інших сильних духом особистостей, яких маємо за приклад життєстійкості».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замкова, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: