«Дотримуйтесь тиші! Агнон працює!» – наказав мер будівельникам

Опубліковано:
1 Грудня, 2018

Іноді так трапляється, дізнаємось про особливі таємниці нашої маленької батьківщини або від когось, або ж через багато-багато десятиліть потому. І мабуть, це за щастя. Бо де гарантія, що могли б взагалі про ЦЕ дізнатись. Адже нашому з вами життєпису передував не просто непевний час, а час темряви. Хоча, як на мене, то чи є на землі такі «інструменти», з допомогою яких можна визначити, яка епоха була світлішою, а яка темнішою? Ось де питання. Кожний час, кожна епоха – це пора певних випробувань. Над цим неодноразово замислювався і про це писав у своїх творах лауреат Нобелівської премії Шмуель Йосеф Агнон.

У Тернопільській центральній дитячій бібліотеці проходили Нобелівські читання, присвячені 130-й річниці від дня народження видатного письменника ХХ сторіччя, класика єврейської літератури, уродженця Бучача Шмуеля Йосефа Агнона. Власне, це і є та його маленька батьківщина, життєві історії якої і стануть головними сюжетними лініями у його творах, за які він  згодом отримає Нобелівську премію в галузі літератури у 1966 році. Найперший лауреат серед українців. В основі його відомих романів – життя галицьких євреїв в українському оточенні. У Бучачі мирно вживалися і українці, і поляки і євреї. Уперше в Україні інформація про Агнона «просочилась» на світ Божий на початку Незалежності. Сьогодні у цьому містечку працює арт-дворик «Агнон», де відбуваються цікаві мистецькі події. Навіть якщо ти написав тільки одного вірша, можеш там проявити себе і «засвітитися». Бо це вже творчість!

У святковій імпрезі взяли участь відомий краєзнавець, дослідник творчості Нобелівського лауреата Юрій Ковальков, менеджер із соціальної роботи благодійного фонду «Хесед Бешт», донька відомого графіка Є. Кунеша (малював екслібриси, присвячені Агнону) – Ірина Кунеш, студенти факультету мистецтв ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Згодом Агнон емігрує до Палестини, певний час працюватиме у Німеччині. Знову повертається до Єрусалиму. Очевидці розповідали, що коли там у сусідньому будинку працювали будівельники, мер розпорядився прикріпити  таблицю із написом: «Дотримуйтесь тиші! Агнон працює!». Так місцева влада високо цінувала творчість свого талановитого і легендарного письменника. До слова, перший твір, котрий написав восьмирічний  Агнон, був вірш. «Причиною» стала туга за батьком, який поїхав у відрядження. 

Щоб краще пройнятися Агноновим словом, відчути його серцем, студент факультету мистецтв Віктор Ясінський прочитав два оповідання «Світло Тори» та «Із недруга – в товариша» у перекладі Юрія Ковалькова та Петра Бубнія. Читав хлопець піднесено, натхненно, переймаючись кожним словом, передаючи інтонацію і дух не лише слова, речення, буквально – літери. Читання творів було обрамлене чарівною музикою: грали дві скрипальки-студентки вже згаданого вишу – Марія Яковенко та Надія Гарлінська. Берегиня цієї книгозбірні Надія Швець презентувала присутнім дивовижну рукотворну книгу в єдиному екземплярі – арт-бук, присвячений ювілею письменника під сакральною назвою «Шмуель Йосеф Агнон і обітовані землі його серця». Виготовлена вона спільно із бібліотекарями. Книга дуже інформаційно-пізнавальна: життєвий літопис, творчі здобутки, родинні світлини, промова, яку Агнон виголосив, коли йому вручали престижну світову нагороду. Навіть тоді, 100-130 років тому у маленькому містечку Бучачі культурно-мистецьке життя вирувало. Дослідники стверджують, що відомий письменник згадує назву міста у своїх творах 2 тисячі разів. До слова. Двадцять років тому, з нагоди 110-річчя мистця, часопис «Русалка Дністрова» був приурочений цій даті і проілюстрований вже згаданим графіком Є. Кунешем.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агнон, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #читання
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: