Асоціація міст України провела П'ятий національний прес-клуб реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи»

30.11.2018 14:43   Джерело: Асоціація міст України
Опубліковано : Новини Тернопілля

26-27 листопада у Києві відбувся захід для регіональних ЗМІ - П’ятий Національний прес-клуб реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи». Захід проходив в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Від Тернопільської області у заході взяли участь 4 представники ЗМІ та Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. Загалом в Києві зібралось більше 100 представників ЗМІ з усіх областей України.

Зі вступним словом до учасників звернувся Виконавчий директор Асоціація міст України Олександр Слобожан, який, зважаючи на останні події в Україні, роботу заходу розпочав із презентації «Деякі особливості правових засад діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану».

Виконавчий директор АМУ продовжив виступ питанням «Держбюджет 2019 року». Олександр Слобожан прокоментував зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України, адже вони певним чином міняють взаємовідносини щодо бюджетного забезпеченнятериторіальних громад. Окремо зупинився на змінах, які прийняли до Податкового кодексу України та до Бюджетного кодексу України, які стали основою для голосування Закону «Про Державний бюджет 2019 року» (частина перша, частина друга).

Мовою цифр:

- У 2019 році майже 70 мільярдів гривень складатиме освітня субвенцію, що в середньому на 12 % вище, ніж минулого року;

- У 2019 році розмір медичної субвенції складатиме на рівні 70 мільярдів гривень.

Експерт Асоціації міст України з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова зупинилась на перевагах приєднання територіальних громад до міст обласного значення, розповіла про стан, який наразі існує і про проблемні питання, котрі заважають формувати територіальні громади з адміністративними центрами в містах обласного значення  (частина перша, частина друга).

Аналітик Асоціації міст України з питань освіти Людмила Мозгова з презентацією на тему «Що треба знати про реформу «Нова українська школа». Аналітик АМУ: про "Нову українську школу", про ресурси, які держава виділяє на забезпечення реформи освіти та коментарі щодо того, як здійснюється фінансування та управління закладами професійно-технічної освіти.

«Якісна освіта - це основа безпеки нашої держави», - зауважила Людмила Мозгова (частина перша, частина друга)

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк презентував тему «Медична реформа: успіхи та плани на 2019 рік» тапоспілкувався з представниками регіональних ЗМІ. Він повідомив, що українці продовжують укладати договори з сімейними лікарями:

"22 мільйона людей обрали свого сімейного лікаря. 76% пацієнтів задоволені лікарями, яких обрали. А в 2019 році буде запроваджено електронні медичні документи: карта пацієнта, направленння до спеціаліста, рецепт і лікарняний", - П.Ковтонюк.

Аналітик Асоціації міст України з питань ЖКГ Олег Гарник розповів про хід опалювального сезону в Україні та позицію та кроки Асоціації міст України щодо виведення галузі ЖКГ на новий якісний рівень. Зокрема, АМУ неодноразово повідомляла про необхідність закладення у Державний бюджет коштів для відшкодування субсидій та різниці в тарифах на опалення, яка б попередила ріст боргів теплопостачальних підприємств перед постачальниками газу та електричної енергії. Також О.Гарник наголосив на позиції АМУ щодо необхідності передачі органам місцевого самоврядування повноважень зі встановлення тарифів та передачі підприємств з теплопостачання з державної у комунальну власність.

Виконавчий директор АМУ О.Слобожан додав, підприємства мають передаватись без боргів: Борги ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз» мають бути погашені за рахунок клірингу та передані у комунальну власність з нульовим балансом, тобто без боргів.

Аналітик Асоціації міст України з питань соціального захисту Назар Миколюк розповів про зміни у соціальній сфері, які відбудуться у 2019році та питання соцзахисту, які потребують вирішення. Зокрема, АМУ повідомляла про те, що громади не можуть призначати субсидії жителям приєднаних до міст обласного значення сіл та селищ.

Він презентував розроблений АМУ Посібник – методичні рекомендації до здійснення органами місцевого самоврядування контролю за додержанням законодавства про працю. Н.Миколюк відзначив, що в умовах децентралізаційної реформи місцеве самоврядування отримує більше ресурсів та управлінських повноважень, а значить, і більше можливостей впливати на різноманітні аспекти життя громади. Так, наприкінці 2016 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (1774-VIII), яким до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад було віднесено здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та накладення штрафів за його порушення.

На другий день учасники П’ятого Національного прес-клубу реформ побували у Будинку Уряду. Для них було організовано екскурсію будівлею та презентовано Урядову комунікаційну стратегію Єдиний голос. Представники регіональних медіа ознайомились з історією українського Уряду. Журналісти відвідали урядовий прес-центр, де поспілкувались з керівником департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Роксоланою Стадник. Вона розповіла про досвід розробки та популяризації бренду України «Ukraine NOW» та стратегію Єдиний голос - платформу, яка є важливим інструментом Уряду для комунікації реформ. Також представники ЗМІ зустрілися з народнимдепутатом України Вадимом Денисенком, представником Уряду у парламенті.Він розповів про співпрацю Верховної Ради з Кабінетом Міністрів України, атакож окреслив напрямки роботи на наступний рік.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Асоціація міст України  

Коментарі