«Градусні» рекомендації за Цельсієм для пива «Опілля»

29.11.2018 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

27 листопада 1701 року народився відомий шведський науковець та дослідник Андерс Цельсій. Його винаходи безпосередньо пов’язані із правильним смаком пива.

Андерс Цельсій виріс у родині науковців. З наукою були пов’язані, як батько Андерса, так і обидва його діда. За своє життя науковець зробив багато. Проте широку відомість шведу приніс звичайний термометр із 100 градусною шкалою, яка сьогодні носить його ім’я. Адже більшість світу вимірює температуру саме “за Цельсієм”. Цікаво, що сам науковець вважав свій найбільший винахід іграшкою, або приладом, який показує “якою мірою теплішає чи холоднішає в кімнаті”. Сам винахід мав трохи іншу форму, до якої ми звикли тепер і діяв за іншим принципом. Зокрема Цельсій визначав “точку кипіння води” за 0 C°, а точку танення криги за 100 C°. Звичної форми термометр набув у 1744 році, коли його “перевернули”. За 0  C° взяли температуру танення льоду, а за 100 C° - температуру кипіння води. З тих часів цьому найбільшому винаходу Цельсія знайшли знайшли багато практичних застосувань у житті людини.

“Градуси Цельсія” безпосередньо стосуються і відчуття смаку пива. Щодо температури споживання пива загалом є кілька уставлених міфів, що так чи інакше пов’язані з розвитком технологій. Зокрема поширеною є думка, що пиво повинно бути якомога холоднішим, тоді воно, мовляв смакує найкраще. В окремих країнах, зокрема в Австралії, можна знайти пивні заклади де пиво подають мало не з кригою охолоджуючи його до 2 C°. Поширеною така практика була і у деяких регіонах США. Знавці ж стверджують просту істину — чим холоднішим є пиво, тим простіше зробити його “безсмаковим”. Холодна рідина блокує смакові рецептори і пиво тоді перетворюються на просто “холодний напій”. Він може освіжити, а от усі переливи смаку відчути не вдасться. Цю “безсмаковість” у Німеччині на початку 20-го століття використовували для не зовсім чесного бізнесу. Пиво робили холодним і розбавляли водою. Таким чином, можна було продати більше “напою”, який був подібним на пиво, але вже не зовсім пивом. Тож пиво потрібно вживати при “правильній” температурі, якщо є бажання не просто освіжитися, а дійсно насолодитися справжнім смаком.

Наведемо “градусні рекомендації” для різних сортів справді доброго українського пива від одного з цьогорічних переможців свята пива, торгової марки “Опілля”.

- Світлі класичні лагери, до яких належить “Опілля Корифей”, “Опілля Жигулівське”, “Опілля Гайдамацьке”, “Опілля Класичне” - краще вживати охолодженим до 9 C°.

- Легкі та “фруктові” “Опілля Біле” та “Опілля Пшеничне” традиційно вживають при охолодженим до 12 C°.

- Темний лагер “Опілля Княже” - не варто охолоджувати нижче 10 C°, а краще споживати при температурі близько 12 C°. Більш міцніший “Опілля Портер” краще вживати при температурі 12-15 %.

- Ну а “Опілля Фірмове”, сорт пива з особливо насиченим смаком, варто вживати при температурі 9-12,5C°. Вибір “температурного режиму” залежить від того, що переважає в даний конкретний момент, бажання відчути усі переливи справжнього смаку доброго пива, чи все ж бажання освіжитися.

Тож цими днями, коли Україну накрив циклон. Стало холодніше і землю притрусило снігом, є добра нагода поекспериментувати із смаковими відчуттями, користуючись винаходом Андерса Цельсія. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі