Новини Тернопілля

Новини Тернопілля

блогер, журналіст, tenews.org.ua

На крилах добра та милосердя

Гуманізм проявляється у ставлені до дітей, людей похилого віку, інвалідів, до тих, кому особливо важко в житті. Проголошений 3 грудня 1992 року Генеральною асамблеєю ООН Міжнародний день людей з інвалідністю покликаний привернути увагу держави, кожного з нас до проблем людей з обмеженими можливостями. Цей день, який  не можна називати святом в традиційному розумінні цього слова, нагадує нам про обов'язок  піклуватися про тих, хто має потребу в сприянні та підтримці, підкреслює необхідність досягнення повного забезпечення рівних прав людей з обмеженими можливостями та їх участі в житті суспільства.

Міжнародний день людей з інвалідністю – це час підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні та визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Інвалідність – явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство. І кожна держава, відповідно до рівня свого розвитку, пріоритетів та можливостей, формує соціальну та економічну політику щодо осіб з обмеженими можливостями.

Право громадян на соціальний захист від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорону життя та здоров’я гарантоване Конституцією України та законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це найвагоміша частина роботи Фонду соціального страхування України.

У Тернопільському міському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області обліковується  1012 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, з яких  316  осіб з групою інвалідності.

Спектр функцій  відділення не обмежується здійсненням страхових виплат, забезпеченням потерпілих візками, слуховими апаратами, протезами, ортопедичними виробами, відшкодуванням вартості придбаних медикаментів. Велика увага приділяється медичній реабілітації, санаторно-курортному лікуванню, що дуже важливо для людей із інвалідністю. Потерпілим, котрі потребують спеціального медичного чи постійного стороннього догляду, відшкодовуються витрати на такий догляд.

Однак, ніякі  виплати не замінять  відчуття непідробної уваги, причетності до твоєї долі, добра, милосердя та співпереживання. У своїй роботі працівники орієнтовані на живе спілкування з людьми, які опинилися в складній життєвій ситуації. Тут і чуйне ставлення до потерпілих, які приходять до відділення, і провідування тих, хто цього потребує. Під час спілкування усвідомлюємо, наскільки потерпілим  потрібна не тільки матеріальна, а й – більшою мірою – душевна, моральна  допомога. Адже цим людям з особливими потребами потрібно,  щоб хтось їх вислухав, зрозумів.

Закликаємо всіх людей доброї волі у міру сил надавати допомогу людині з інвалідністю, яка, окрім своїх особливих потреб, є однією з нас. І тільки разом ми – народ України!

Добро і милосердя – крила  людської небайдужості, яким до снаги шлях у суспільство рівних можливостей.

І.Повар, начальник Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Фонд соціального страхування України в Тернопільській області  

Коментарі