В Зборівському районі Тернопільської області знаходиться село Озерна, розташоване на річці Восушка, в центрі району. Озерна — одне з найдавніше згаданих в історичних вістках поселень Зборівщини.

В Австрійському державному архіві вдалось натрапити на світлини цього населеного пункту, які датуються періодом Першої світово війни.

Дня 24 серпня 1914 року увійшла до Озерної 40-тисячна російська армія під командою генерала Федченка. Упродовж півгодини всі хати були заповнені солдатами. Нічого не було чути, тільки одне слово «хлєба». Виявилося, що багато з них було з Київщини. Вони співали, та й дуже гарно українських пісень.

У 1919—1920 роках через Озерну війна пройшла польсько-радянська війна. Українські солдати провели погроми проти єврейського населення, пограбування в частині села де жила єврейська громада. Червона армія дещо допомогла захистити євреїв. Потім прийшли польські легіони і вбивства євреїв відновилися.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #озерна, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: