На Тернопільщині стартувало моделювання адміністративно-територіального устрою області

Опубліковано:
24 Листопада, 2018

Питання адміністративно-територіального устрою давно на вустах. Як будь-якій серйозній роботі, рішенню має передувати широка інформаційно-роз’яснювальна робота. Перш за все, з боку тих, хто відповідає за реформу. Важливою є підтримка й стейкхолдерів.

За ініціативою Українська асоціація районних та обласних рад за підтримки Програми Рада Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», відповідно до доручення Прем’єр-міністра України у Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створено за сприяння програми Європейського Союзу ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Мінрегіон, розпочав роботу круглий стіл: «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Тернопільщини: визначення завдань». У заході взяли участь представники обласної державної адміністрації, обласної і районних рад, представники Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування,голови рад ОТГ та міські голови.

Дискусія викликала жвавий інтерес, який нерідко заходив у тупикові ситуації. Це вчергове вказує на потребу проведення широких дискусійних розмов різного формату. Головні протиріччя виникали між головами районних рад та головами рад ОТГ. Ніхто не готовий добровільно передавати повноваження, а отже, й владу. З іншого боку, як зазначив на форумі «Децентралізація – трансформація сучасної України» на Дніпропетровщині Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Вячеслав Негода, – ніде немає такої системи місцевого самоврядування, при якій на першій сесії районної чи обласної ради, після місцевих виборів, повноваження передаються райдержадміністраціям і обласним державним адміністраціям. А в Україні така система поки-що діє. Це неефективно і це потрібно змінювати.

Представники районних рад більше зосереджувалися на нинішній ситуації, а не на пошуках подальших кроків, які необхідно зробити в контексті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, виходячи з концептуальних документів реформи, прийнятих в 2014 році. Важливо створити таку систему управління, яка здатна забезпечити всі умови для комфортного проживання і самореалізації кожної людини.

З формуванням нових районів, які відповідатимуть стандарту NUTS, аж ніяк не погіршиться якість послуг, які надаються громадянам з теперішнього районного рівня. З утворенням спроможних громад майже всі повноваження і послуги з районного рівня перейдуть громадам, тобто, – наблизяться до жителів цих громад. А новореформовані райони мають стати основою для формування виконавчої влади.

Держава поставила чіткі цілі, які треба виконувати на місцях. Однозначно, місцеві вибори у жовтні 2020 року мають пройти на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами. Нині ми маємо Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Нині напрацьовано чіткі цілі й завдання подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування до 2020 року. Але починати їх виконувати необхідно вже зараз. Серед першочергових – прийняття вже до кінця року ЗУ №8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», максимальне стимулювання подальшого об’єднання територіальних громад або приєднання, зокрема, до міст обласного значення. У 2019 році належить провести одночасні вибори до ВРУ та в решті добровільно об’єднаних громадах, з паралельним прийняттям адміністративного рішення про об’єднання громад згідно перспективних планів. Це дозволить сформувати перспективні плани об’єднання громад з повним покриттям ОТГ території України, — вважає Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Тон нинішній розмові задали представники Українська асоціація районних та обласних рад Даниленко ОлександрАндрей ПалийOleg Tymoshchuk, начальник відділу Мінрегіон Микола Рубчак та директор Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування Victor Lytvynchuk. Це перший етап з комплексу заходів, у результаті яких передбачається розроблення відповідного законопроекту з укрупненими районами Тернопільщини. Наступна зустріч відбудеться 12 грудня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: