Козова на ретро листівках

21.11.2018 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В попередній публікації «Козова 100 років тому: фото і спогади британського генерала», Новини Тернопільщини розповідали про селище Козова 100 років тому.

Сьогодні хочемо продовжити тему і познайомити із панорамами Козової, які можна побачити на листівках 1920-1930-х років.  У вересні 1920 Козову окупували польські війська. 1 квітня 1930 р. вилучена частина ґміни Козова Бережанського повіту площею 247,74 га і включена до гміни Теофіпілка того ж повіту. Діяли тоді тут товариства «Просвіта», «Січ», «Сільський господар», «Союз українок», «Пласт», «Рідна школа».

У міжвоєнний період містечко було адміністративним центром сільської гміни Козова, а також утворювало власну міську гміну Козова.

На початку 20-х років тут була цегельня, каменоломня, три млини, кілька невеликих кустарних майстерень, що випускали будівельні матеріали, глиняні, шкіряні і тютюнові вироби.

Станом на 1 січня 1939-го в Козові із 6500 жителів було 1450 українців, 3050 поляків, 300 польських колоністів міжвоєнного періоду і 1700 євреїв.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
На листівці, храми, ринок, ярмарок та дзвіниця в Козовій.

 

null
Вілла місцевого нотаріуса.

 

null
Костел, школа та суд в Козовій.

 

null
Повітовий суд.

 

null
Вілла, фабрика та залізничний вокзал.

 

null
Храми та фабрика в Козовій.

Джерела: https://polona.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі