Найдовшій печері Тернопілля, України та Європи «Оптимістичній» потрібен другий вхід – спелеологи стурбовані

Опубліковано:
20 Листопада, 2018

Від часу відкриття печери “Оптимістичної” та протягом понад 50 років дослідження існує проблема замулення, затоплення та зсуву грунту привходової частини. За останні роки ця проблема загострилась. З 2007 року йде боротьба з незаконною вирубкою лісу у водозборі печери Оптимістична. В 2012 році під час міжнародного конгресу спелеологів було виявлено зрубаними дев’ятнадцять дубів діаметром до 1 метра. Ці дерева своєю кореневою системою здатні затримувати величезну кількість води. З відсутністтю дерев вода буде без перешкод нести намул просто до входу у печеру. Найдовшій печері Європи “Оптимістичній” потрібен другий вхід! Спелеологи б’ють на сполох!

“Ситуація критична, дерева почали падати, а відтак вода безперешкодно збирається по всьому водо розділу, затікає в печеру, замулюючи та затоплюючи її,- розповідає дослідник-спелеолог Богдан Маркович. – Ерозія вже помітна. З часом грунт зсунеться і засипле вхід до печери. ”

Постало питання відкриття другого входу в печеру Оптимістичну шляхом з’єднання її з печерою-супутником Вітровою. Вхід у Вітрову розташований вище і не замулюється паводковими водами.

Тетяна Єрмакова, екскурсовод, спелеолог: “Тернопільщина – один з найбільших у світі музеїв під відкритим небом. В останні роки Тернопільщина стала справжнім відкриттям на туристичній карті України. Одна з найменших областей вражає кількістю та розмаїттям туристичних об’єктів. Природа однаково наділила Тернопілля як наземними багатствами, так і справжніми підземними царствами – це відомі на весь світ печери. «Гіпсові гіганти» – так їх лагідно називають і не дарма. Протяжність деяких сягає не десятки, а сотні кілометрів під землею.

Одна з них — печера Оптимістична — гіпсова печера, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Печера горизонтальна, лабіринтового типу, закладена в 20—25-метровій товщі гіпсів на глибині 60—80 метрів.

Печера може бути занесена до Книги рекордів Гінесса, як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу.

Сумарна картографована довжина її ходів становить понад 250 км. Нещодавно у печері відкрили підземні озера. Одне з них Мікрон є найбільшим в Україні підземним озером.”

Історія відкриття печери подібне на казку. Придністровське Поділля, багате печерами, давно приваблювало дослідників. В 1965 році львівські спелеологи з новоствореного клубу «Циклоп» проводили топографічну зйомку печери «Вітрова» біля села Королівка Борщівського району, коли місцеві хлопчики показали на струмок, розташований неподалік, який іде під землю. У той раз розкопати нічого не вдалося, але повернувшись через рік, дослідники відкрили та обстежили близько 400 м печери. Подальше дослідження перетворило її в найдовшу печеру тодішнього Радянського Союзу. Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали львів’ян «оптимістами». Відтоді почалося регулярне розвідування, першопроходження і картування печери експедиціями Львівського спелеоклубу «Циклоп».

За офіційними списками, які опрацьовані на сьогодні, в печері Оптимістична працювали більш ніж 2000 осіб. Не кожна печера в Україні може пишатися такою кількістю дослідників. Тож печера чекає своїх майбутніх дослідників!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Мудра

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вхід, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оптимістична, #печера, #спеолог, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: