На Тернопільщині відбувся фестиваль стрілецької пісні

Опубліковано:
19 Листопада, 2018

Перший районний фестиваль стрілецької пісні «Хай нашу вірність живить листопад», присвячений 100-річчю ЗУНР, відбувся в селі Іванкові, що на Борщівщині.

Жителі цього мальовничого села на Борщівщині здавна називають його «бандерівською столицею».  І мають на це вагомі підстави. Тут свого часу побували Симон Петлюра та Степан Бандера. У центрі села споруджено погруддя громадсько-політичній діячці Ользі Басараб, чоловік якої – Дмитро Басараб, був родом з Іванкова.  У боротьбі за незалежність України брали участь понад 200 його вихідців. Майже у кожній хаті був повстанець: свої голови у нерівній боротьбі поклав кожен десятий житель села (серед загиблих було чимало дівчат і жінок). У ліси за братами, чоловіками, синами, йшли сестри, жінки, матері, подруги. У криївках і схронах вони виношували плани боротьби з ворогом, хоч і розуміли, що сили були нерівними.

Тож недивно, що саме в Іванкові було складено чимало унікальних пісень на стрілецьку і повстанську тематику, які зберегли до наших днів місцеві жителі. Багато їх знає відома громадська діячка, голова Борщівського районного осередку «Союз українок» Марта Ярославівна Кузьмич. Сьогодні їх співає аматорський ансамбль «Відлуння», який створила пані Марта разом із однодумцями декілька років тому. Є такі пісні і в репертуарі  інших колективів, які брали участь у фестивалі.

Їх виконали аматори гуртів «Солоспів», «На долоні», «Елегія», «Більчанки», «Журавка», чоловічого ансамблю, хору хлопчиків, народного аматорського ансамблю патріотичної пісні «Відлуння», ансамблю Іванківської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  дуету «Українські чарівні» із будинку культури села Лосяча, солісти Петро Довгошия, Марія Храпчинська та Ірина Зайченко з Борщева, Галина Дмитрів і Ольга Шупенюк  із села Ниври, Ольга Гусак і Світлана Мартенюк із Турильчого, Олег Ковей із Гуштина. Цікавим був виступ акторів-аматорів театру слова Іванківського будинку культури (керівники – Володимир та Людмила Гричухи).

У рамках святкувань пройшла  наукова конференція присвячена темі історії утворення ЗУНР, у якій  взяли участь голова районної організації «Просвіта» Петро Довгошия,  доповідачі Володимир Ярчук, Оксана Ундерко, Оксана Пилип, Марта Кузьмич.

Як наголосив у своєму виступі Петро Довгошия, стрілецькі пісні дуже любили його батьки, найбільше з яких їм подобалась «Ішов відважний гайовий».

Борщівський край був безпосереднім свідком тріумфу і трагедії ЗУНР. За волю і незалежність  чимало жителів Борщева віддали вогонь свого серця Українській державі 100 років тому, – про це вів мову  П. Довгошия.

«Десант» борщівських гостей був досить промовистим і багатим на фестивалі. У ньому взяли участь два покоління жителів нашого міста. Вони створили локацію «А ми тую стрілецькую славу збережемо», участь у якій взяли громадські діячі Марія Довгошия, Надія Цибрій, Ганна Костів-Гуска, Наталія Галушка, юні просвітяни Дмитро Цибрій і Христина Ковбель.

До організації свята долучились освітяни об’єднаної громади, працівники культури, староста села Іванкова Василь Паламар, священики.

null

Фото Петра Довгошиї

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пісня, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: