Степан Маціборка: «Пишаюсь тим, що я хлібороб»

Опубліковано:
19 Листопада, 2018

Для сільських трудівників завершується господарський, а через півтора місяця й календарний-2018 рік, що згодом увійде в історію незалежності України. Напередодні професійного свята довелося вкотре побувати у Байківцях у місцевому сільгосптоваристві «Вікторія», яке впродовж останніх років займає лідируючі позиції у рослинницькій галузі не лише у Тернопільському районі й області. Його директор Степан Маціборка разом з колективом- однодумців довго йшов до поставленої мети отримувати на круг 7- 8 тонн пшениці, яменю,10-11 тонн кукурудзи до 4-5 гороху тощо. У господарстві вже декілька літ підряд збирають по 650- 730 цнт з га солодких коренів. В оптимальні строки і згідно агротехнічних заходів та  новітніх технологій восени засіяли майже  900 гектарів озимий лану пшениці, ячменю вітчизняних та імпортних сортів та селекцій еліти та першої репродукції,300 га озимого ріпаку. Практично завершують зяблеву оранку, вивозити цукрові буряки, що лежать в кагатах. Це найбільша проблема з якою вкотре зіткнулися місцеві сільгоспвиробники. ТОВ « Радехів- цукор» став монополістом в області з переробками цукросировини в області, недотримується постійно графіків транспортування урожаю на Збаразький цукровий завод, обіцяючи щоденно перевозити до тисячі тонн продукції, заводчани спромагаються лише в день звільнити кагати від 400- 600 тонн. Корені втрачають вагу, змінюється якісний склад тощо.

– Ми удвічі у наступному році зменшимо посіви солодких коренів,- каже роздратовано головний агроном Сергій Якимець. А шкода у нас чітко розроблена ї продумана до дрібниць поетапне вирощування, система внесення добрив, захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів Добросовісні й професійні механізатори Володимир Муха,Юрій Заполух, батько і син Анатолій, Володимир Волянюки, Ярослав Білецький, Володимир Гевусь. Транспортне забезпечення усього комплексу робіт на полях, а орендуємо ми понад дві з половиною тисячі гектарів земельних паїв жителів навколишніх сіл, водії Ярослав Грушка, Зіновій Чупило, Ярослав Бородай, Богдан Пилипишин,Зіновй Гураль вони з ним справляються дуже добре.

У грошовому еквіваленті треба витрати 30- 40 тисяч грн на гектар вирощування. А віддачі. рентабельності від цієї необхідної технічної ,харчової культури немає,- продовжує директор Степан Маціборка, економіст за фахом, що вміє за три з половиною десятки літ роботи в  аграрному виробництві, професійно рахувати. До того ж потерпають фінансово і морально тутешні сільгоспвиробники солодких плантацій. Що немає альтернативи визначення якості. фізичної забрудненості. цукристості в солодких коренях. з такою ситуацією у сезоні бурякозбирання стикнулися багато сільгосппідприємств і району та області. Але не можна покинути чи зруйнувати за один день чи рік те, до чого йшли десятиліттями. Надбали та закупили відповідну техніку. обладнання, реманент. скорегували сівозміни. Маємо партнерські відносини з европейськими фірмами щодо поставки насіння. мінеральних добрив. гербіцидів, пестицидів. оприскувачів тощо. Ав результати виходить парадокс, що солодкий продукт нікому не потрібний. зайвий. Ціна на нього впала до 500 грн за 50 кг цукру. І ще одне розчарування для усіх аграріїв та фермерів. Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект. який скасував норми Закону « Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», що втратив актуальність. Отже. його перевиробництво за новими правилами йде тільки на серйозні збитки для буряководів. Черговий глухий кут для сільгоспвиробників. Якщо торік на Україні працювало 40 цукрозаводів. то у нинішньому уже 36 аналогічних підприємств. З початку виробничого сезону чотири підприємства. зокрема, Чортківський, Хоростківський , Збаразький, Козівський переробили понад півтора мільйона тонн цукросировини, виробивши майже 152 тисячі тонн цукру-піску.

У ТОВ « Вікторія» техніка- одна з найважливіших складових у сільгоспвиробництві. Нинішня структура сівозміни та особливості кліматичних умов, за словами директора Богдана Заполуха,вимагають від господарства працювати з надійною. І колісні МТЗ-82 мають бути. Саме вони допомагають у роботі з пайовиками та вирішують дрібні господарські . комусь город виорати дрова.посіяти завезти сіно, солому. Найбільше в роботу вносить корективи погода. тому часом на льоту треба .як кажуть. « перезувати» техніку, докупляти добрива. пальне. пестициди.

Насправді і Степан Маціборка та його колеги по хліборобському цеху величезне задоволення отримують. коли в господарстві все працює злагоджено.як годинниковий механізм. Дуже керівник цінує свій колектив, довіряє і впевнений за спеціалістів головного бухгалтера Марію Козуб, ветерана і свого першого помічника директора Богдана Заполуха,головних агронома Сергія Якимця, інженера Назара Озерянського,завідуючого токовим господарством Ігоря Рогача, обліковця Ольгу Боринську, досвідчених і старанних кухарів Ірину Чорну та Віру Лісову багато хто з них у ТОВ « Вікторія» із самого початку існування. Він завжди знаходить добрі контакти взаєморозуміння з хліборобами, які працюють на благо сільгосппідприємства і на достаток у своїх сім’ях, із пайовиками, які довірили землю.

Пишаюсь тим.що я хлібороб і звучить це гордо.- заявив на прощання директор ТО»³кторія» Степан Маціборка.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день, #маціборка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #сільське господарство, #тернопіль, #тернопільські новини, #хлібороб
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: