Мар'яна Бобрівець

На Теребовлянщині провели унікальний експеримент з клубами та бібліотеками (Фото)

19.11.2018 09:13   Джерело: TeNews
Автор : Мар'яна Бобрівець

Три роки тому понад 30 тисяч мешканців Теребовлі та 25 сіл об’єдналися в одну з найбільших громад України. За цей час люди спільно досягли унікальних для держави результатів в освіті, культурі, туризмі. Здобутки жителі Теребовлянської міської ОТГ продемонстрували журналістам Тернопільщини, що відвідали громаду з прес-туром.

null

 

null

 

null

 

null

Чи не найбільша гордість місцевих — створення центрів культури й дозвілля, які ефективно поєднують у собі функції книгозбірень, клубів, інформаційних центрів. Саме у цих закладах і дорослі, і діти мають змогу обирати книжки для читання, користуватися Інтернетом, розвивати свої таланти, спілкуватися із цікавими людьми тощо. Новацію Теребовлянської ОТГ охоче переймають делегації з Києва та багатьох областей України, адже йдеться не лише про оптимізацію коштів, а й про корисний та цікавий відпочинок для людей.

null

 

null

 

null

 

null

Центр КіД села Підгайчиків виник у колишньому будинку культури у 2016 році. До нього належать також Семенівський, Зеленченський, Залавський та Малівський клуби. Діє заклад п’ять днів у тиждень — крім неділі та понеділка.

— У нас працюють інженер-програміст, концертмейстер, балетмейстер — загалом колектив налічує дванадцять працівників, — розповідає директор центру Людмила Шостопаль. — Діти можуть відвідувати хореографічний, вокальний, інструментальний гуртки, регулярно організовуємо зустрічі зі спеціалістами, наприклад, лікарями, влаштовуємо майстер-класи, дискотеки, перегляди фільмів у кінозалі.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Ще одним досягненням ОТГ стало оновлення Теребовлянської спеціалізованої школи-ліцею. Серед іншого, за кошти громади у закладі осучаснили коридори, кабінети української філології, інформатики, іноземної мови, учнівську їдальню. Зазнала змін і шкільна котельня — тепер вона може працювати на трьох видах палива.

Вільний від уроків час юні вихованці ліцею й не тільки можуть проводити в іншій, новоствореній школі інформаційних технологій Do_IT. Заклад облаштували з ініціативи Теребовлянської молодіжної міської ради. Тут, за словами викладача Андрія Щуцького, учні віком від 6 до 12 років мають змогу опанувати основи програмування фото- та відеомонтаж, навчитися працювати з гаджетами. 350 тисяч гривень на втілення школи Do_IT виділила програма USAID DOBRE, приблизно таку ж суму скерували і з бюджету громади.

Слід зауважити, що візит журналістів на Теребовлянщину відбувся у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яки реалізує Асоціація за підтримки USAID. Організувало прес-тур керівництво Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

null

— Такі заходи для нас є традиційними і потрібні, передусім, для того, аби населення зрозуміло усі плюси та перспективи, які з’являються завдяки процесу об’єднання, не боялося змін, — каже виконавчий директор Ігор Гірчак. — Водночас варто наголосити, що навіть найменша громада, котра об’єдналася, має значний ресурс, аби наблизити послуги до пересічного мешканця.

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі