Тернополяни презентували проект «Під зорею Пінзеля» та борщівські вишиванки у Дружківці

Опубліковано:
17 Листопада, 2018

Культурно-мистецький проект «Під Зорею Пінзеля» продовжує свою успішну ходу Україною. Презентаційні заходи про класичне барокове мистецтво кінця 18-го початку 19-го століття та традиційне народне мистецтво, представлене автентичними строями та ужитковими речами українців кінця 19-го початку 20-го століття регіонів України з приватної колекції родини Демкур, збирають повні зали.

Нещодавно жителі Дружківки мали нагоду на власні очі все побачити і почути більше з перших вуст організаторів проекту. Презентація відбулася за підтримки Українського культурного фонду у Палаці культури «Етюд».

null

 

null

У програмі: презентація проекту, демонстрація документального фільму «Таїна Пінзеля. Від Бучачадо Лувру», відеосюжетів, виставка-експозиція робіт сучасних митців та місцевих краєзнавчих матеріалів, етновиставка із зразків повнокомплектних автентичних строїв, музичні вітання.

null

Перед початком заходу координатор проекту Тетяна Фарина поспілкувалася з представниками місцевих засобів інформації, розповівши, що саме надихнуло на створення та популяризацію мистецької спадщини України і поглиблення міжкультурних зв’язків, чому проект є актуальним для України в цілому і для окремих регіонів зокрема та, взагалі, про мету проекту. Презентаційні заходи відвідали мешканці міста, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, учнівська та студентська молодь, заступник міського голови Наталя Слесаренко, яка щиро подякувала організаторам проекту за надану можливість доторкнутися до найкоштовніших скарбів і традицій полікультурної національної спадщини через роботи генія епохи бароко Іоанна Георга Пінзеля, творчий доробок якого є сьогодні окрасою музеїв не тільки України, а й Польщі та Німеччини.

null

Гості скористалися нагодою познайомитися із мистецтвом Донеччини: відвідали музейну експозицію народної вишивки від товариства жінок-інвалідів «Анастасія» (кер. Алла Бабич), а також побували в Народній студії «Соняшник» Центру дитячої та юнацької творчості (кер. Вікторія Іваненко) та познайомились там із талановитою студійкою Олександрою Івановою, автором твору «Сто років як сконала Січ…», виконаного в техніці «солене тісто».

null

На знак вдячності за подвижницьку роботу тернопільської групи колектив музею подарував їм живописне полотно «До вічності» (авт. Володимир Півень), а вони – фотоальбом творів легендарного скульптора з Бучача «Таїна Пінзеля».

null

Результатом зустрічі стала домовленість про подальшу творчу співпрацю. Отже, попереду – цікава суспільно-корисна культурологічна робота.

null

«Велика подяка колективу палацу «Етюд» за підтримку, а також за сприяння проведення заходу – Дружківській міській раді, відділу культури, працівникам Донецького музею, танцювальному ансамблю, співочому гурту, ведучій. Несподіваним дарунком під час презентації було вручення картини «У вічність» художника, поета Володимира Півня, на якій він відобразив геніального скульптура, своє бачення експресії та динаміки, що присутні в роботах Пінзеля. Щиро вдячні кожному, хто відвідав і долучився до проведення культурно-мистецької події», – зазначила Тетяна Фарина.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: