Віктор Литвинчук

Віктор Литвинчук

директор регіонального Офісу реформ у Тернопільській області

Тернопіль став третім обласним центром в україні, який створив об’єднану територіальну громаду

15.11.2018 13:13   Джерело: Соціальні мережі
Автор : Віктор Литвинчук

Кілька тижнів тому голова Тернопільська обласна державна адміністрація Степан Барна підписав розпорядження про надання висновку щодо відповідності створення Тернопільської ОТГ українському законодавству та Конституції України. Сьогодні сесією Тернопільська міська рада прийнято остаточне рішення про створення Тернопільської об’єднаної територіальної громади. Таким чином, Тернопіль став третім обласним центром, який створив об’єднану територіальну громаду. До складу об’єднаної громади увійшло п’ять суб’єктів. На сьогодні це найбільша кількість громад в Україні, які утворили ОТГ навколо обласного центру.

Складний шлях подолано, але справжні випробування тільки починаються. Адже, створення ОТГ – це лишень початок нової територіальної організації влади. Головне завдання забезпечити реальну спроможність громадян.

Важливо й те, що громада має усі шанси увійти в новий бюджетний процес наступного року. Очікується затвердження Кабінетом Міністрів України Перспективного плану формування територій об’єднаних громад Тернопільської області.

Таким чином, на Тернопільщині створено 50 об’єднаних територіальних громад, у т.ч. дві – довкола міст обласного значення. П’ять новостворених ОТГ очікують на перші вибори вже 23 грудня. Ще одна, – Підгороднянська – візьме участь у виборах весною наступного року.

Вочевидь, у цьому році буде створено ще дві ОТГ з адміністративними центрами в містах обласного значення – Кременець і Чортків. Таким чином, є всі підстави сподіватися, що усі чотири міста обласного значення об’єднаються в територіальні громади.

Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створено за підтримки програми Європейського Союзу ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Мінрегіон, підготував проект Меморандуму між містами обласного значення Чортків і Кременець та суб’єктами об’єднання – сільськими радами, які згідно Перспективного плану віднесені до цих територіальних об’єднань. Це своєрідна «мала конституція» співпраці і зобов’язань між адміністративним центром та сільськими радами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Соціальні мережі  

Коментарі