Маргарита Христюк

Маргарита Христюк

тренер особистісного росту, психолог, арт- терапевт, арт- коуч

Маски або зроби вигляд, щоб тебе шукали

14.11.2018 18:13   Джерело: TeNews
Автор : Маргарита Христюк

Маска – друга багатошарова шкіра, яка приховує наше істинне обличчя і водночас надає лоску, блиску, шику, те чого нема, але так хотілося б.

Скільки разів на день ми одягає другу шкіру? А можливо і не одягаємо – вона просто таки вросла в нас?

Усім видам масок немає ліку. Їх так багато і вони всі такі «рятівні»

І так, ласкаво прошу, у світ масок.

Маска «Хорошості» – завжди мило посміхатися, business face, викинути із лексикону слово НІ, бути до занудства виконавчим, до нудоти відповідальним і ще чорний плащ, ну так, про всяк випадок, навчитися літати. Мало що, раптом комусь бути не в терпець.

Маска «Снігової королеви»  - жоден м’яз на обличчі не здригнеться. Посмішка діловий формат. Льодяний, невимушено холодний погляд. Чітко, по суті, структурно, логічно, без води. Життя за розкладом! Один діловий костюм змінює інший! Стриманий макіяж! Тон голосу такий, що мурашки біжать. Правильна мова! Вона завжди знає, де шукати відповіді на питання. І, якщо вона шукає, то вона знаходить. Що за цим всім стоїть? Подумайте…

Маска «Все сама» - сама роблю, сама вирішую, сама відповідаю, сама ризикую, плоди пожинаю, на вершині Олімпу лаври збираю! Сама – не Одна! Відчуття самості! Світ самості! Добре чи погано? Варіант вибираємо самі! Сама сумки несу, про допомогу не прошу! Я сама! Я сильна!

Маска «Жертви» - світ не такий, люди всі проти, а я така гарна (гарний) в цьому тераріумі одна (один). Ниття, соплі друзі по життю! Зірку з неба дістану (хоча про це не просять), вони ж взамін нічого… Образливо! Старалась (старався)! І навіть дякую не сказали. Але продовжую на небо за зірками літати.

Маска «Цинізму» - захист від чогось! Насправді, страх знову відчути біль, кидання каміння, знецінення, критику … (підставляємо своє). В’їдливі фрази, зухвалі жарти, на одне слова – різка відповідь. Людина ходить, як по лезу ножа, весь час ріжучи гостро, в’їдливо, холодно.

Маска «Протиріч» - зовні ми говоримо всім ТАК, а всередині нас кожна клітинка кричить НІ. Питання: «А як у вас із самооцінкою, цінністю себе, повагою до себе?» Ми постійно на роздоріжжі: праворуч піти – щось знайти, ліворуч  піти  - теж щось знайти прямо піти і там є, що знайти. Тож куди іти? Ви постійно у стані тривоги, підвішеності, безкінечного вибору. В постійних пошуках плюсів і мінусів, ідеального, досконалого. Але ж у всьому є свої плюси і мінуси, щось одне суперечить іншому і ви глибоко копаєте. Як результат знеможені, так нічого і не вибравши, опускаєте руки. Але не маску. Трохи подих переведете і знову за своє.

Маска «Сеньйор помідор»  або маска статусності – це така псевдо обкладинка «Forbes». Відтюнінговий зовнішній вигляд, його складові, середовище, допоміжні елементи і ресурси для підтримки статусності. Перед вами всі тремтять, але не поважають. В очі посміхаються, а позаочі  засуджують. Ви думаєте, що в страху тримаєте, але це ви так думаєте. А маска лжестатусності приховує глибокі рани, синці, образи, гнів. За цією лжемаскою ображена, недолюблена дитина, котра намагається компенсувати речами VIP і Luxury зранену душу, заглушити свою біль. Від такої маски втомлюються. Вона весь час чогось вимагає, постійної біганини, погоні за чимось ілюзорним. Нікому ще не вдавалося наздогнати ілюзію розуму.

Маска «Каспера або невидимки» - Зникни! Клацання пальців! Бах! Я бачу всіх, а мені ніхто. Весь час переслідує страх показати свої знання і вміння, аби часом не виділитися із натовпу. Всі біжать до вас, коли аврал, а потім забувають. І винуватих тут шукати не потрібно. Чому вам вигідно носити маску касперу? Які бонуси ви від цього отримуєте? Чого уникаєте? І чому вкалуєте, як конина, але так і не просунулися по кар’єрній сходинці. Знайдіть стиліста, поновіть гардероб, експериментуйте з макіяжем, і на кінець, навчіться відстоювати свої проекти та ідеї. Але пам’ятайте, не криком, а спокійним зовнішнім виглядом, чіткими аргументами і незаперечною логікою. Маска каспера не потрібна в цьому одному житті. Станьте кращою версією себе!!!

Маска « Я знаю краще» - пані неконструктивна критика. Все не так, все не то, це закреслити, тут додати і взагалі все переробити.  Ця маска, як ярмо, для людини. І напрошується фраза: « Що не скажеш (зробиш, напишеш, запропонуєш) все невпопад». Що приховується за маскою критики? Бажання бути почутим, значимим, бажання показати, що знаємо більше. Весь час тикаємо пальцем в людей, а, в першу чергу, в себе. Але ж критика – це крик! Тільки про що? Про допомогу, співчуття, бажання поговорити…

Маска «Я недостойна» (частіше це жінки) - цю маску ми одягаємо через день. Недостойна бути щасливою,багатою, залюбленою, недостойна часу для себе чи на себе, недостойна бути успішною. А хто вам таке сказав? Якщо хтось зі сторони, і ви це прийняли, як заповідь, ви, м’яко кажучи, кат по відношенню до самої себе. А, якщо ви самі собі це придумали, то ви просто - гестапо. Вам самим не соромно перед собою ? Тобто, Бог вважав вас достойною народитися в цьому житті, наділив талантами, а ви свідомо  говорите Богу: «Ні, Бог, ти знаєш, я недостойна того, що ти мені дав. Забери у мене мої таланти». Ну, це ж все – таки привід потім пролити сльози і звинувачувати.

І таких масок за день ми приміряємо сотні. З ними складно. Так, в певні моменти вони потрібні. На переговорах ніхто не повинен знати, що у вас є якісь проблеми, це заважає процесу. Але відпрацювавши свої переговори, будьте максимально природні. Адже ми всі прекрасно знаємо, що поділившись з кимось про наболіле завжди приходить ідея як це вирішити! Говоріть! Приміряйте маски, якщо цього потребує ситуація, АЛЕ ніколи себе не втрачайте, не зраджуйте. Цьому світу Ви потрібні Справжні!

Маргарита Христюк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі