Сімейна медицина: Хтось чув, хтось навіть бачив – але для багатьох вона ще залишається загадкою

Опубліковано:
12 Листопада, 2018

Про реформування первинної медицини взагалі та Бучацького району зокрема, її переваги для лікаря та пацієнта, основні функції та в скільки це обійдеться – про це веде розмову Анатолій Дубина з головним лікарем Бучацького районного центру ПМСД Сергієм Головецьким.

– В чому суть реформування первинної медицини, яке її завдання?

– Реформа повинна забезпечити доступне надання якісних медичних послуг на первинній ланці. Взагалі охорона здоров’я ділиться на три ланки: це первинна ланка – сімейні лікарі (терапевти, педіатри), вторинна – спеціалізована медична допомога на рівні районних лікарень і третинна ланка – це високоспеціалізована допомога, яка надається в медичних закладах обласного рівня.

В 2018 році стартувала реформа первинної ланки, а до 2020 року має відбутись реформа і вторинної ланки. Ми мали би створити комунальне некомерційне підприємство «Бучацький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (ПМСД), виробити нову ліцензію, оскільки ми змінили назву закладу і укласти договір з Національною службою здоров’я України. Відтепер кошти будуть поступати не за рахунок медичної субвенції районному бюджету, а напряму – від НСЗУ.

– Розкажіть детальніше про зміни у фінансуванні медицини району.

– До цього моменту медична субвенція розраховувалася виходячи з кількості населення району і розподілялася депутатами районної ради між трьома установами: Бучацькою та Золотопотіцькою районними лікарнями і первинною ланкою, і такий розподіл не завжди і не всіх задовільняв. Крім того, субвенції не вистачало для повного покриття потреб медичних закладів, тому минулого року не вистачило коштів на зарплати медиків десь за півтора місяці. Тому були проведені певні заходи щодо реорганізації медичних установ, оптимізації штатів. Зокрема, в лютому були скорочені всі посади санітарок у ФАПах, це близько 45-47 чоловік. Зараз щомісячно НСЗУ розраховує фінансування первинної медицини: за кожного жителя району, що не підписав декларацію з лікарем, нараховується 240 грн., а для жителів, які уклали договори, використовується базова ставка в 370 грн. і використовуються коригуючі коефіцієнти для різних вікових груп. Так, наприклад, для дітей віком до 5 років використовується коефіцієнт 4, що складе 1480 грн., а для літніх людей (старших 65 років) – 2, тобто 740 грн.

Тому чим більше жителів Бучацького району укладають договори з лікарями первинної ланки, тим вище фінансування ми отримуємо від Національної служби здоров’я. Для порівняння, у 2017 році ми за рахунок медичної субвенції отримали трохи менше 11 млн. грн., то лише за жовтень 2018 року ми отримали 1 млн. 911 тис. грн., тобто за рік бачимо ріст фінансування більш як в два рази.

Зараз, як некомерційне підприємство, ми не прив’язані до тарифної сітки МОЗ, і можемо самостійно скликати збори працівників, обговорити питання, і встановити розмір окладів як лікарів, так і допоміжного персоналу. Зокрема, за жовтень цього року лікарі вже відчули суттєві зміни в оплаті праці.

Крім цього, реформа первинної ланки дала те, що тільки цього року було виділено додатково понад 170 млн. грн. на розвиток інфраструктури закладів ПМСД у Тернопільській області. Нами було подано два проекти на будівництво нових амбулаторій в Бучацькому районі: це близько 8.5 млн. грн. на амбулаторію в Трибухівській громаді – це буде повністю нова будівля, з житлом для лікаря, плюс закупівля всього необхідного обладнання та нового автомобіля. І другу амбулаторію ми будуємо в Зубреці на умовах співфінансування 3% вартості з місцевого бюджету.

– Звідси питання: наскільки швидко просувається реформа «первинки» в районі, скільки жителів вже підписали декларації?

– На сьогодні близько 41% населення Бучацького району вже уклали договори з лікарями. Одразу скажу – на 100% ми і так не вийдемо, тому що в нас є Дністровська зона, 9 сіл або 24-25 тис. жителів, які відмовляються від підписання декларацій.

– Добре, для ПМСД укладення договорів суттєво покращує ситуацію з фінансуванням. А які переваги це дає кожному окремому пацієнту?

– Відповідно до Наказу МОЗ № 504 Бучацький центр ПМСД організовує безкоштовне забезпечення пацієнтів, що підписали декларації, медичними послугами, у тому числі лабораторними та інструментальними діагностичними дослідженнями. Зараз ми направляємо пацієнтів на такі обстеження в лабораторію Бучацької районної лікарні – це одна із найкращих лабораторій в області, але в подальшому ми плануємо створити власну після завершення ремонту приміщення та закупівлі необхідного діагностичного обладнання. Судячи з розвитку подій, можливою є ситуація, що з 1-го липня 2019 року для пацієнтів, що не підписали декларацію з сімейним лікарем, такі лабораторні дослідження будуть платними, як і виклики бригад швидкої невідкладної допомоги.

Також лікар первинної медицини зобов’язаний обслуговувати громадян, що уклали з ним договір, цілодобово. Тобто в робочий час лікар приймає пацієнтів у амбулаторії, а в інший час доби лікар та його клієнт мають можливість контактувати по телефону, і на основі аналізу скарг та симптомів медик самостійно, під власну відповідальність, визначає свої наступні дії – чи то надати консультацію по телефону, чи приїхати до пацієнта, чи викликати швидку невідкладну допомогу у випадку гострих патологій чи небезпечних для життя станів.

Ще одна важлива частина роботи сімейного лікаря – це регулярні профілактичні огляди населення; для умовно «здорових» громадян працездатного віку диспансеризація проводиться щорічно, а для пацієнтів, що входять в групи ризику чи мають хронічні захворювання – двічі на рік. Також під контролем сімейного лікаря перебуває імунопрофілактика – тобто проведення вакцинації дітей та дорослих. Щоправда, повною мірою лікарі ПМ будуть займатися по завершенні перехідного періоду, тобто з 2020-го року, а до того часу з питаннями проведення планових вакцинацій батькам варто звертатися у дитячу консультацію.

– Як практично укласти договір з лікарем первинної медицини?

– Перш за все, потрібно визначитися з ким саме пацієнт бажає підписати декларацію. Звичайно, логічніше обирати лікаря, що проживає недалеко, але пам’ятайте – відтепер ви не обмежені реєстрацією чи місцем фактичного проживання, і можете укласти договір з ким вважаєте за потрібне. Це може бути медик, з яким ви співпрацюєте вже багато років, і вас задовільняє якість наданих медичних послуг, чи спеціаліст, якого вам порадили. Якщо не знаєте кого обрати – зверніться в медичний заклад і там вам підкажуть. Безпосередньо для підписання декларації потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний номер, а для дітей до 14 років – свідоцтво про народження. Потрібен також ваш мобільний телефон, на який прийде код підтвердження.

– Що робити особам із обмеженими можливостями, які не можуть самостійно прибути до медичного закладу?

– Вони можуть попросити родичів підписати декларацію від їх імені, а в майбутньому така процедура стане можливою і на дому.

– Якщо в сім’ї є неповнолітні діти – чи означає це, що для дітей потрібно укладати договір із педіатром, а для дорослих – з терапевтом?

– Ні, вся сім’я може підписати декларацію з одним і тим же лікарем.

– Як тепер буде надаватися спеціалізована медична допомога? От якщо в мене болить вухо – мені йти на прийом до отоларинголога, чи спершу до свого сімейного лікаря?

– Відповідно до наказу МОЗ пацієнт спочатку повинен звернутися до медика первинної ланки, той його має оглянути і тоді вже вирішувати – чи самостійно призначити лікування, чи потрібна консультація вузького спеціаліста. Це не включає випадки, наприклад, травм, коли й так очевидно, що звертатися потрібно до хірурга-травматолога. В загальному випадку все ж варто подзвонити до сімейного лікаря, і на основі даних про симптоми, стан пацієнта, він дасть пораду що робити та до кого звертатися.

– Жителів невеликих сіл хвилює питання закриття ФАПів. Прокоментуйте, будь-ласка.

– На сьогоднішній день мова не йде ні про яке закриття, тільки на початку року були закриті три ФАПи – в селах Пожежа, Курдибанівка та Гутишино, але 1-2 рази в тиждень туди виїжджає фельдшер і проводить прийом. З 1-го січня ми плануємо зробити ще одну хвилю оптимізації, тому що наші амбулаторії мають необґрунтовано розширені штати. Колись вони були в підпорядкуванні сільських рад, ті мали непогані кошти, відповідно набирали персонал на свій розсуд. Так, є випадок, коли в штаті було 14.5 ставок, 3 прибиральниці. Загалом по району маємо 133 одиниці середнього медичного персоналу. По нормативах на одного лікаря має бути 2-3 помічники, а зараз інколи виходить навіть по 8-9. Ми не можемо таке утримувати. Але оптимізація не передбачає закриття ФАПів, навіть якщо в селі проживає менше 350 громадян. В таких населених пунктах буде по амбулаторії, і фельдшер по черзі, згідно графіку, буде проводити прийом.

– Чи достатньо маєте медиків для повного перекриття всіх потреб первинної медицини району?

– На жаль, штат лікарів у нас недоукомплектований, маємо лише 71% лікарів «первинки»; я неодноразово звертався у відділ кадрів нашого управління охорони здоров’я, щоб нам прислали лікарів чи інтернів для вирішення даної ситуації.

– Як Ви оцінюєте співпрацю з органами місцевого самоврядування? Чи допомагають вони вам коштами з своїх бюджетів?

– Оплату енергоносіїв, утримання приміщень ми здійснюємо самостійно, з цим ніяких проблем немає, а щодо капітальних ремонтів приміщень – так, ми співпрацюємо на умовах співфінансування. Є також ініціатива від сільських голів щоб не скорочувати посади водіїв у ФАПах, а видатки на їхню зарплату будуть компенсовувати відповідні сільські бюджети.

– Ваше побажання жителям Бучацького району?

– Берегти своє здоров’я, вчасно проходити диспансеризацію і підписувати декларації з сімейними лікарями, хто ще цього не зробив – це в їхніх же інтересах.

– Дякую за розмову.

– І Вам дякую.

Розмовляв Анатолій Дубина.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #анатолій дубина, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реформа, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: