Серед відомих меценатів Афону з козацької старшини є предок Михайла Апостола

Опубліковано:
7 Листопада, 2018

Радник міністра МВС Михайло Апостол має намір дослідити ще одну гілку родового дерева Апостолів. Причиною такого рішення стала унікальна знахідка, інформацією про яку поділився директор інституту афонської спадщини (ДІАС) Сергій Шумило.

Як повідомив Михайло Апостол на своїй сторінці у соцмережі, на Афоні виявили старовинний рукопис XVII–XVIIІ століть із записами українських гетьманів та козацької старшини, які щедро жертвували на афонські монастирі. Серед відомих меценатів і козацьких родин є прізвище Данила Апостола.

«Прийдеться колись досліджувати цю гетеничну гілку родового дерева Апостолів», – зазначає Михайло Апостол.

За словами директора Міжнародного інституту афонської спадщини Сергія Шумило, цей рукопис являє собою унікальну пам’ятку, яка відкриває досі невідомі сторінки тісних зв’язків українських гетьманів і козацької старшини зі світовим центром східного чернецтва на Афоні.

Виявлений рукопис був започаткований 1639 року і являє собою Пом’янник у вигляді книги чи синодика із записами всіх знатних благодійників і жертводавців. Він починається з перерахування імен Великих князів Київських Володимира-Василія Великого, Ярослава-Георгія Мудрого, Всеволода-Гавриїла, Володимира Мономаха, Георгія-Юрія Довгорукого та інших.

Друга частина Пом’янника цілковито складається з представників української козацької старшини. Починається вона з роду гетьмана Івана Самойловича, перерахування представників якого займає дві сторінки.

Далі серед жертводавців афонського монастиря зазначені представники знатних родів української козацької старшини. Зокрема, тут записані знатні козацькі роди Івана Самойловича, Івана Мазепи, Данила Апостола, Леонтія та Павла Полуботків, Василя Борковського, Якова Лизогуба, Семена Палія, Івана Обидовського, Федора Топольницького, Івана Черниша, Василя Жураковського, Василя Кочубея, Івана Іскри, Михайла Гамалія, Івана Гулака, Ігнатія Галагана, Михайла Корсака, Симоеона Савича, Михайла Бороховича, Андрія Горленка

Директор афонського інституту С. Шумило вважає, що цей Пом’янник дає змогу встановити імена учасників різних історичних подій, виявити їхні родинні зв’язки тощо. У ньому збережено свідчення не тільки про знатних українських козацьких меценатів, а й повні відомості про склад їхніх родин. Останнє являє особливу цінність, оскільки про багатьох представників української козацької старшини та шляхти таких даних не збереглося, і завдяки віднайденому рукопису тепер є можливість відновити генеалогічне древо цих родів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #апостол, #дослідження, #родовід
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: