Науковці розповіли, що робити тернополянам, аби довше жити

Опубліковано:
2 Листопада, 2018

Низькокалорійна дієта – режим, при якому знижується споживання калорій. Але без порушення режиму харчування і зниження надходження необхідної кількості вітамінів, мікроелементів.

У середині 30-х років ХХ століття американський дослідник Клайв Мак Кей вперше спостерігав ефект значного збільшення тривалості життя у щурів, які перебували на низькокалорійній дієті. У тварин, раціон яких знизили на 50%, тривалість життя зросла майже у двічі, порівняно з контрольною групою. Пізніше такий самий ефект спостерігали й на інших лабораторних тваринах: дрозофілах, нематодах, мишах. Виявляється, зниження надходження кількості калорій на 10-50% – у всіх піддослідних тварин призводить до подовження тривалості життя на 30-60%.

Зниження надходження кількості калорій на 10-50% – у всіх піддослідних тварин призводить до подовження тривалості життя на 30-60%

У 2010 році завершився один з найдовших наукових експериментів у Вісконсійському національному центрі дослідження приматів. Він тривав майже 20 років. За цей час вчені змогли побачити не тільки позитивний вплив обмеження надходження калорій на тривалість життя мавп, а й прослідкували вплив низькокалорійної дієти на здоров’я досліджуваних тварин загалом. Смертність від серцево-судинних захворювань, раку у тварин зі звичайною дієтою – була вдвічі вищою. Крім того, розвиток патологій пов’язаних з обміном речовин – спостерігався тільки у мавп, які знаходилися на звичайній дієті.

На низькокалорійну дієту тварин переводили поступово – щомісяця скорочуючи раціон на 10% протягом трьох місяців. В основному – за рахунок зменшення надходження вуглеводів та жирів.

Незважаючи на досить тривалий час вивчення впливу низькокалорійної дієти на тривалість життя на різних модельних організмах – механізми цього ефекту досі повністю не з’ясовані. Вчені припускають, що такий вплив пов’язаний з істотними змінами енергетичного метаболізму, зменшенням оксидативного стресу, запалення та функціональними змінами нейроендокринної та симпатичної нервової систем.

На молекулярному рівні видно, що значна роль в процесі уповільнення старіння при низькокалорійній дієті належить білкам сіртуїнам. Вони відповідають за компактизацію ланцюгів ДНК та регулюють активність низки генів. У ряді досліджень встановили позитивний вплив обмеження кількості калорій на довжину теломерів, кінцевих ділянок ДНК, які є одним з маркерів старіння.

Виявлено позитивні ефекти низькокалорійної дієти на стан здоров’я, індекс маси тіла, інсулінорезистентність та низку інших параметрів організму, що пов’язані зі старінням

Який вплив низькокалорійної дієти на людину? У багатьох дослідженнях видно позитивні ефекти низькокалорійної дієти на стан здоров’я, індекс маси тіла, інсулінорезистентність та низку інших параметрів організму, що пов’язані зі старінням. Втім, довготривалі ефекти – поки не відомі. Адже фізіологічні механізми, які визначають довголіття – складні й багатофакторні.

Як застосовувати низькокалорійну дієту на практиці?

В ідеальному варіанті її слід впроваджувати після консультації з сімейним лікарем та дієтологом, який допоможе оптимізувати дієту виходячи з щоденних енергозатрат та поставлених цілей. Слід пам’ятати, що застосовувати низькокалорійну дієту – не можна для дітей, організм яких тільки формується і потребує чимало поживних речовин для росту та розвитку. Не варто використовувати таку дієту при деяких хворобах та розладах метаболізму.

Не можна застосовувати низькокалорійну дієту для дітей

Загальні принципи переходу на низькокалорійну дієту:

1) поступовість: наприклад, зниження споживання калорій на 5% протягом першого місяця, ще на 5% – протягом другого і т.д.;

2) відсутність фанатизму: без спеціальних медичних показань для отримання позитивного ефекту достатньо 10-30% обмеження кількості спожитих калорій;

3) моніторинг організму: важливо не лише навчитися дослухатися до реакцій організму, а й періодично проходити медичні обстеження та здавати необхідні аналізи для відслідковування стану організму вцілому.

Загалом – людина схильна до переїдання. Особливо, що стосується фастфуду та нездорової їжі. Про це свідчить невтішна статистика постійного зростання відсотка людей на планеті з надмірною вагою та ожирінням. Тому, знизити кількість спожитих за день калорій, насправді, набагато легше ніж здається. Просто зменшіть споживання нездорової їжі.

Олександр Скороход

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дієта, #життя, #порада
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: