Звернення міського голови Тернополя з нагоди річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

Опубліковано:
1 Листопада, 2018

1 листопада ми відзначаємо знаменну дату в історії України – річницю Листопадового Чину – проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

100 років тому на землях Галичини, Буковини, Закарпаття було проголошено українську державу з усіма ознаками такими, як адміністрація, армія, законодавчі акти. Вперше за сотні років постала незалежна держава українського народу.

Створення ЗУНР відбулося всупереч волі світової політики того часу, котра з різних причин прагнула зберегти Російську та Австро-Угорську імперії, де не було місця незалежній Україні.

Перемогла ідея української незалежності. Проголошення ЗУНР відбулося практично одночасно у великих і малих містах Західної України. Українці показали всьому світові, що це їхня земля і вони не віддадуть її без бою.

Тернопіль відіграв особливу роль у становленні ЗУНР. Автором герба української держави став студент Тернопільської гімназії Олег Лошнів. Тернопіль був столицею ЗУНР. Тут зароджувалася українська авіація і перебували перші летунські з’єднання Української Галицької Армії.

На Тернопільщині відбулася і одна з найбільш успішних операцій захисників ЗУНР – Чортківська офензива. Тоді ж повною мірою проявився потужний волонтерський рух, коли мирне населення допомагало своєму війську.

Здатність українців до взаємодопомоги, позитивний досвід підтримки власної державності у 1918 році не раз допомагав у боротьбі за незалежність у пізніші часи. Під час Другої світової війни, коли творилося національне підпілля та Українська повстанська армія.

У новітні часи, коли український народ у 2014 році відновив українську армію. Коли українці, попри зламані міжнародні гарантії, опираючись на віру у власне військо, зупинили агресора і врятували Україну.

Звитяжні традиції і боротьба за власну державність у минулому дозволили Україні вистояти зараз. На цих історичних прикладах твориться майбутнє нації.

Тож у цей день згадаймо наших звитяжних пращурів. Вклонимося їм і подякуємо за подвиг минулого, заради майбутнього.

Слава Україні!

Слава українським героям!

Сергій Надал

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #звернення, #Надал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: