Аграрна Тернопільщина: Фермерське господарство «Вікторія-92» Козівського району завершує осінній комплекс робіт

01.11.2018 13:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

В економічному та фінансовому хаосі, безнадії в очах земляків, масовому безробітті після роздержавлення радгоспу імені Мічуріна, до восени 1992року було засновано перше у Козівському районі селянсько-фермерське господарство»Вікторія-92»,його очолив відомий управлінець, економіст, а з часом заслужений працівник сільського господарства України Петро Пеляк. Згодом, побачивши вдале господарювання фермера, односельці віддали йому для обробітку свої земельні та майнові паї, запропонували землю і плотичани. Так, орендуючи всі землі пайовиків Вікторівки, Плотичі та інших селах району. Фермерське господарство, починаючи із ста гектарів сільгоспугідь, досягло 3 тисячі гектарів орендованих земель.

«Вікторія-92»- це сільськогосподарське підприємство передового сучасного типу із майбутньою перспективою подальшого виробничого і господарського розвитку. ФГ досягло урожайності пшениці та ячменю 80- центнерів з га, кукурудзи- 13 тонн, озимого ріпаку-40 цнт з га. Щедро зародив соняшник його комбайнери Руслан Схаб та водій Валерій Поєзднік вчасно зібрали усю площу, а врожай з поля на токове господарство справно транспортував ветеран праці Ярослав Лішнянський. У нього 44 роки трудового стажу за кермом вантажного автомобіля, уже другий десяток літ старанно працює у ФГ Й» Вікторія-92». стільки ж механізатор Володимир Бацула. Усе вчасно й дотриманням європейських технологій, в оптимальні строки посіяли, зокрема 510 гектарів озимої пшениці І-ІІ репродукції вітчизняних та імпортних сортів. Пшеницю із Вікторівки купують охоче вона має високі хлібопекарські якості, незважаючи на аномалії природи в травні та липні. Тепер усі збиральні комбайни, транспорт, механізатори на кукурудзяних плантаціях. Цариця полів видає з гектара 12- 14 тонн качанистої.

- Хоч й хліборобський рік був важкий і є на то багато чинників,- каже Петро Пеляк, але нічого грішити є вдосталь в коморі і на столі. Одночасно завершуємо всю зяблеву оранку, готуємо увесь виробничий комплекс до зими. Бо, як кажуть у народі, «Після Покрови зима вже готова» лили на закупівлю У цьому році чималі кошти виділи на закупівлю техніки, добудовуємо ще один потужний зерносклад. Та в соціальну сферу сіл вклали великі асигнування. На день села у Плотичі відкрили футбольне поле з штучним покриттям, тренажерами, концертним майданчиком.Його вартість майже 2 млн. грн, а перед тим роками раніше така споруда була споруджена місцевими будівельниками у с. Вікторівка. У ФГ « Вікторія-92» люблять спорт, фізичну культуру як літні люди, так й молодь Спортивні дружини постійно займають перші й призові місця на всеукраїнських, обласних сільських спортивних іграх. Й живуть у цих населених пунктах люди добротно.

null

 

null

Ярослав Бачинський,
фото автора.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі