Як ставляться відомі жителі Тернопільщини до надання автокефалії Українській православній церкві

Опубліковано:
30 Жовтня, 2018

Томос. Це – велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою.

Петро Порошенко, Президент України

null

Ірина Скакальська, доктор історичних наук, професор

nullПовернення чи надання Томосу – це важлива подія для України, це означає канонічність і незалежність української церкви від російської. Нагадаю, як історик, що після хрещення Руської держави від Візантії, у Києві була створена митрополія, яка була у підпорядкуванні Константинопольського патріарха, тому рішення про надання Томосу якраз підтверджує давні права української православної церкви на автокефалію. Також актуально, що це є шлях до міжрелігійного діалогу і створення в Україні єдиної помісної церкви. Необхідно підкреслити, що реальність отримання Томосу, стала можливою завдяки довгій дипломатичній праці Президента Петра Порошенка і його команди.

Ігор Олещук, політичний в’язень сталінського режиму, старший науковий співробітник Тернопільського музею політичних в’язнів

nullЯ гадаю, що прийняття рішення про надання Томосу Українській православній церкві дуже позитивне. Всі країни православні мають мати свою церкву. Росія в свій час у 1686 р. забрала у нас церкву, а Томос об’єднає український народ. Ми повинні на основі релігії і мови об’єднатись, адже жили колись під різними імперіями. Російська федерація назвала сама свою церкву канонічною, можна сказати «купила» її, а тепер це все відмінили, наклала анафему на українських діячів, на Івана Мазепу. Це все, якщо разом взяти – на користь України. Я думаю, що до кінця року Томос буде. Томос – це перемога над  ворогами. Росія використовує церкву в політичних цілях, вона є мало духовна церква, якщо не визнає в Україні війни, не хоче наших вояків хоронити. Якби ми були в Польщі – то б рознесли той Московський патріархат, а так ми занадто терпеливі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: