Рай біля Бережан на ретро світлинах

27.10.2018 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Поблизу міста Бережани на Тернопільщині знаходиться село з цікавою назвою Рай. Перша писемна згадка про нього відноситься до 1540 року.

Село Рай здавна було заміською резиденцією власників міста Бережани, відтак Раївський палац оточує і до нині Раївський парк - пам'ятка садово-паркового мистецтва державного значення.

Олесандр Потоцький на місці старого мисливського замку побудував палац та заклав парк. Раніше палац прикрашали 4 башти на кожному з рогів будівлі та гарний фронтон — до наших часів не збереглися, вони зникли після воєнної перебудови. У палаці містилась велика бібліотека, в ній знаходились рукописи з ХІІІ ст., хроніки родів, пов'язаних з власниками. У XIX ст. палац перебудовано за проектом Яна Рудського-Венджика. Будівля сильно постраждала під час першої та другої світових воєн.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Липова алея до Раю, 1932 р.

 

null
Замок-палац в Раю, 1910 р.

 

null
Палац в Раю, 1916 р.

 

null
Парк в Раю, 1918 р.

 

null
В’їздна брама, Рай, 1920-ті рр.

 

null
Мешканці Раю, 1930-ті рр.

 

null
Тернополянка, Рай, 1900 р.

Джерело фото: polona.pl, foto.karta.org.pl

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі