Відновлена Дзеркальна зала у Вишнівецькому палаці найбільша бальна зала в Україні (Фото)

24.10.2018 17:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Палац у Вишнівці продовжує своє відродження. Щороку у його експозиції додаються нові матеріали, протягом майже 20 років поступово відновлюються кімната за кімнатою. Враховуючи, що Вишнівецький палац був уславлений розкішними інтер'єрами та мав унікальну бібліотеку, а окрім того багату історію, потік туристів до цього мальовничого місця щороку збільшується. Цього літа у червні палац вперше відкрив для високих гостей відреставровану "Дзеркальну залу" - найбільшу бальну залу серед палаців-історичних пам'яток на території України. 

Любов Шиян, науковий співробітник Вишнівецького відділу національного заповідника «Замки Тернопілля», кандидат історичних наук: "Дзеркальну залу Вишнівецького палацово-паркового комплексу відкрили 19 червня. Її реставрація за кошти з Державного бюджету та  Посольського фонду США із збереження культурної спадщини тривала два роки, розпочалась у 2015 році, на реставраційні роботи виділили 4 млн. грн. та 159 тис. доларів США. Дзеркальна зала була головною залою цього палацу. Палац, збудований у XVIII ст., був родовою резиденцією однієї із найвпливовіших династій Східної Європи – князів Вишневецьких, які походять із давнього українського роду. Із середини ХІХ ст. палац зазнав значних ушкоджень, а після Другої світової війни від розкішного маєтку залишилися лише стіни. Сьогодні Вишнівецький палац на Тернопільщині - це пам'ятка історії, культури та містобудування  XVI— XVIII століття. З 1999 року  палацом опікується національний заповідник "Замки Тернопілля"."

Дзеркальну залу палацу реставрували за архівними світлинами.  Відновили паркет, який викладений з чотирьох видів різного дерева, на стінах дубові коричневі панелі, дзеркальні панелі, веранди з великими вікнами. Відтепер, як і колись, кожна пора року фарбує Дзеркальну залу у свої кольори, а оптична гра у гранях скла, яким засклені вікна, кидає на усе, що є у залі веселкові промінці. У залі виставлені інтрер'єрні меблі XVI— XVIII століття, скульптури, колекції старовинного посуду. Єдине чого не змогли відновити реставратори - це висота стелі. Колись її зменшили на два метри, щоби облаштувати поверхом вище актову залу для навчального закладу, який колись розміщувався у палаці. Також не є автентичними люстри - їх виготовили за спеціальними ескізами у єдиному екземплярі для Дзеркальної зали. З червня місяця у Дзеркальній залі триває виставка унікальних картин народного художника України Івана Марчука.

Найбільше хвилюються працівники музею, коли бачуть дівчат на високих підборах - адже взуття може пошкодити паркет у Дзеркальній залі, тому віддавайте перевагу спортивному взуттю без підборів, коли надумаєте відвідати Вишнівецький палац. 

До Вишнівецького палацу все активніше прокладають стежки туристи із різних міст України. Цього літа приймали гостей з Києва, Рівного, Львова, Вінниці, Луцька, Хмельницького, Тернополя, з міст та містечок Тернопільщини то що.

Квиток для ознайомлення з Вишнівецьким палацово-парковим комплексом вартує 25 грн для дорослого, 15 грн для дитини, 20 грн для студентів. Щоби побачити Дзеркальну залу потрібно придбати ще один квиток за 50 грн. Екскурсійний супровід для груп - 150 грн.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Галина Жук, Олена Мудра


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі