На Покрову, 14 жовтня, мальовниче село Городок, що у Заліщицькому районі, святкувало поважну дату – 600-річчя від часу першої письмової згадки.

Городок унікальним тим, що у ньому сходяться дві великі річки – Серет впадає у Дністер. З двох боків село оточено великими скелями, які проглядаються на кілька кілометрів від села.

Протягом усього дня для діток працюватимули атракціони, а дорослі брали участь у майстер-класах від народних умільців. А щоб не зголодніти всі бажаючі мали можливість підкріпитися у фуд-зоні, де місцеві кухарі пригощали стравами української кухні.

На урочистості було обласне та районне керівництво, депутатів різних рівнів, відомі уродженці Городка, яких розкидало по всій Україні та світу.

Перша писемна згадка про Городок датується 1418 роком, як важливий оборонний пункт. У Городку була зупинка для купців, які пливли з Чорного моря до Галича. Власниками поселення були шляхтичі Язловецькі та Потоцькі. У добу Середньовіччя Городок як оборонне містечко зі замком мав земляні укріплення – «Шанці панни Марії». Внаслідок частих нападів турків і татар поселення занепало, проте на початку XVIII ст. під назвою «Кулаків Городок» ще мало статус міста.

Фото з мережі Інтернет

Влітку 1915 р. угорці спорудили тут перехід через Дністер, а 1937-1938 hh/ побудовано дерев’яний міст через річку Серет. Неподалік Городка розташована пам’ятка природи – «Дуби Тараса Бульби», а також Касперівсько-Городоцький іхтіологічний і Городоцько-Добрівлянський іхтіологічний заказники. Археологічні пам’ятки Городка представлені поселеннями трипільської, гава-голіградської, черняхівської культур, курганами скіфського періоду і давньоруськими могильниками.

Найвідомішими уродженцями Городка є – громадська діячка К. Боднарчук,  польський поет Александер Лешек Борковський-Дунін, археолог Володимир Добрянський, український суддя, адвокат, заслужений юрист України Богдан Королюк.

За матеріалами Номер Один.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #600, #городок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #років, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: