Як тернополянам вберегтися від придбання автомобіля з фальсифікованими номерами кузова

Опубліковано:
17 Жовтня, 2018

Час від часу в розмовах між водіями або в новинах розповідають історії про авто з «підмоченою репутацією». Сюжет завжди ідентичний: водій купує машину на базарі, згодом його зупиняють працівники поліції і виявляють, що транспортний засіб має «перебиті» номери агрегатів. Виявити, чи має авто «проблеми із законом», найкраще на етапі державної реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку, – рекомендують фахівці Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Коли купуєте автомобіль, доцільно пройти його експертизу. Пам’ятайте, за законом саме власник є відповідальним за справжність ідентифікаційних номерів машини записам у реєстраційних документах. А в майбутньому, якщо ваше авто зупинять працівники поліції, завжди можна пред’явити висновок експерта. Нагадаємо, що за підробку чи знищення ідентифікаційного номера, номерів двигуна, шасі або кузова у чинній редакції ст. 290 Кримінального кодексу України передбачено штраф від 2550 до 4250 гривень або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Аби вберегти себе від подібних негараздів, варто звернутись до фахівців Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для проведення криміналістичного дослідження транспортного засобу та реєстраційних документів, що його супроводжують, у присутності продавця та покупця.

Досить часто при купівлі автомобіля, який був у користуванні, навіть сама пропозиція про додаткову його перевірку може показати, чи чесним є продавець. Якщо він починає говорити, що не має на експертизи часу чи можливості, а натомість з різних причин хоче якнайшвидше продати авто, – це може свідчити, що з машиною не все гаразд.

Так, за дев’ять місяців 2018 року в Тернопільській області під час надання послуг експертами Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України було виявлено 8 фактів підроблених документів; 25 транспортних засобів, номери агрегатів яких змінені або підроблені; 2 викрадених транспортних засоби. Тому кожному, хто хоче придбати авто на вторинному ринку, необхідно знати, як вберегтися від придбання автотранспорту з фальсифікованими номерами кузова чи двигуна, а також з підробленими реєстраційними документами.

Експертний огляд автомобіля є обов’язковим і проводиться у всіх випадках реєстрації, перереєстрації, за винятком реєстрації нового транспортного засобу, переоформлення документів у зв’язку зі зміною анкетних даних, а також при вибракуванні авто. Мета такого огляду — звірка ідентифікаційних номерів та перевірка реєстраційних документів. Відповідний висновок експертного дослідження, складений експертом, або його відмітка у заяві власника транспортного засобу, є обов’язковими в переліку необхідних документів для оформлення реєстрації. При проведенні експертного дослідження транспортного засобу встановлюється відсутність чи наявність ознак пошкодження, знищення, підробки або заміни номерів двигуна, шасі або кузова, заміни панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу та підроблення реєстраційних документів.

Експерти Тернопільського НДЕКЦ МВС України – професіонали своєї справи – завжди нададуть належну допомогу, якісно проведуть огляд транспортного засобу та здійснять належне дослідження ідентифікаційних номерів агрегатів транспортного засобу, встановлять справжність реєстраційних документів.

На території Тернопільської області діють 5 сервісних центрів, де проводяться експертні огляди транспортних засобів. Розташовані вони у селі Підгородне Тернопільського району (вул. Стрийська, 5, телефон (0352) 51-91-20), Підгайцях (вул. Замкова, 18, телефон (03542) 2-19-33), Кременці (вул. Шевченка, 67, телефон (03546) 2 22 32), Теребовлі (вул. Січових Стрільців, 64-А, телефон (0352) 51 91 19) та селі Угринь Чортківського району (вул. Об’їзна, 1, телефон (03552) 2 62 18).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #перевірка, #реєстрація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: