В УПЦ КП прокоментували розрив РПЦ з Константинопольським патріархатом

Опубліковано:
16 Жовтня, 2018

Представник Київської Патріархії Євстратій Зоря назвав рішення РПЦ щодо розриву зв’язків з Константинополем “самоізоляцією у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти”.

Відповідну заяву він опублікував на своїй сторінці у Facebook, додавши, що Синод МП повторює політику Кремля.

“Патріарх Кирил з 1991 р. особисто є архітектором розділення Української Церкви. Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю Повноту Православ‘я у конфлікт. Але після нього ситуація рано чи пізно буде вилікувана і РПЦ повернеться у спілкування. Тепер перед всіма, належними до МП в Україні, постає питання: йти разом з РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським Православ‘ям – через Помісну Українську Церкву?”, – написав він.

Читайте також

Живіть своїм життям і вірте у своє, бо ніхто ні кого не змушує ні до чого
Козацька церква з Чортківщини, аналогів якої немає в Україні, ввійшла в трійку найдавніших храмів країни

Нагадаємо, що 15 жовтня Священний Синод російської православної церкви прийняв рішення відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем.

Раніше Синод Константинопольського патріархату скасував лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновив канонічний статус предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Процес надання томосу триває.

За словами глави УПЦ КП Філарета, томос буде отримано після обрання предстоятеля патріархату на “об’єднавчому соборі”, в якому візьмуть участь архієреї Київського патріархату, Української православної автокефальної церкви і Московського патріархату.

Представник УПЦ МП архієпископ Климент заявив, що єпархії Московського патріархату не мають наміру брати участь в об’єднанні українських церков.

За словами президента України Петра Порошенка, деякі представники УПЦ МП готові взяти участь в створенні єдиної Української церкви під зверхністю Константинополя.

У відповідь на це в Москві запропонували скликати надзвичайний Всеправославний Собор для скинення патріарха Варфоломія і членів його Синоду.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: