Убивство Бандери: як це було 15 жовтня 1959 року (Відео)

Опубліковано:
15 Жовтня, 2018

15 жовтня 2018 року минає 59 років з дня вбивства Степана Бандери в Мюнхені.

Про смерть лідера ОУН розповідає фільм Вахтанга Кіпіані “Степан Бандера”.

“Оцей фільм ми тоді (2008 року, – ред.) зробили з режисером Ярославом Гелясом, щоб представити глядачам постать провідника ОУН. Стрічка відповідає на питання – чому чимало українців називали й називають себе бандерівцями”, – написав Кіпіані у Фейсбуку.

Історик також розповів, що Степан Бандера фактично виграв проект “Великі Українці”, набравши у три рази більше голосів, ніж Ярослав Мудрий, але “московський агент Табачник у змові з керівництвом “Інтера”” оголосили переможцем саме Ярослава. 

Як відомо, лідер ОУН був убитий 15 жовтня 1959 року.

У той день Степан Бандера йшов додому на обід. Перед цим він заїхав на ринок у супроводі секретарки, де зробив деякі покупки, а додому відправився вже один. 

Біля будинку до нього приєдналися охоронці. Бандера залишив свій автомобіль в гаражі, відкрив ключем двері в під’їзді будинку № 7 по Крайттманштрассе, де жив з сім’єю, і увійшов всередину. 

Тут на нього чекав агент КДБ Богдан Сташинський, який спостерігав за Бандерою з самого січня. Знаряддя вбивства – пістолет-шприц з ціаністим калієм – він сховав у згорнутій в трубку газеті. 

За два роки до замаху на Бандеру за допомогою аналогічного пристрою Сташинський тут же, в Мюнхені, ліквідував Лева Ребета. 

Завжди обережний і пильний, в той день Степан Бандера відпустив охоронців, перш ніж увійти в під’їзд, і ті поїхали. 

Піднявшись на третій поверх, лідер ОУН (б) упізнав Сташинського – вранці того ж дня він бачив його в церкві (майбутній вбивця ретельно стежив за Бандерою протягом декількох днів). 

На питання “Що ви тут робите?” незнайомець простягнув руку з газетним згортком вперед і вистрілив в обличчя Бандери. 

Постріл був ледве чутний – увагу сусідів привернув крик Бандери, який під впливом ціаніду повільно осів і впав на сходинки. 

До того моменту, коли сусіди виглянули зі своїх квартир, Сташинський вже покинув місце злочину. Це сталося приблизно о 13 годині 5 хвилин.

За свідченням сусідів, загиблий Бандера, якого вони знали під вигаданим ім’ям Степан Попеля, був залитий кров’ю і, ймовірно, ще живий. 

Так чи інакше, по дорозі в лікарню лідер ОУН (б) помер, не приходячи до тями. Первинний діагноз – тріщина в основі черепа внаслідок падіння. Розглядаючи можливі причини падіння, лікарі зупинилися на паралічі серця. 

Встановити реальну причину смерті Бандери допомогло втручання правоохоронних структур – при огляді доктор знайшов у вбитого кобуру з револьвером (той завжди мав при собі зброю), про що відразу повідомив кримінальну поліцію. 

Експертиза показала, що смерть Бандери настала внаслідок отруєння ціаністим калієм.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бандера, #вбивство
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: