Щоб борщ вийшов справді смачним, господині радять брати всі необхідні продукти, багато жирних ребер, сметани. Смачні борщі від досвідчених господинь – з підкопченими ребрами, галушками, куркою і навіть рибою

Рецепт борщу від Марії Храпчинської з Борщева

Вода – 5 л

Квасоля – 250 г

Буряк – 4 шт.

Капуста – 1 середня

Картопля – 4 шт.

Помідори – 4 шт.

Цибулина – 1 шт.

Сметана – 300 г.

Зелень петрушки і кропу, сіль, мелений перець – до смаку.

У каструлю налити холодної води. Покласти квасолю і свинячі ребра. Чим більше реберець, тим краще. Варити до напівготовності. Треба пробувати квасольку, чи зм’якла. Половину буряка нарізати кружальцями, а потім соломкою і кинути в каструлю, щоб закипіло, далі – картопля, а згодом капуста. Тоді в одній сковорідці на олії посмажити тертий буряк, до нього перетерти помідори. А в другій – засмажити сметану з цибулею. Все додати до борщу. Моркву додають не завжди, а за бажанням. Якщо використовуєте свіжі томати, томатної пасти не потрібно. Якщо борщ вийшов не дуже кислим, можна додати півчайної ложки оцту. Борщ має бути не дуже рідким і не дуже густим. Головне, щоб був червоним. А в кінці його слід заправити товченим часником. Подаючи до столу, дати ложку сметани, посипати кропом і петрушкою.

Рецепт борщу від Галини Веселовської з Монастирка

Вода – 10 л

Ребра – 2 кг

Картопля – 1 кг

Буряк – 1 кг

Квасоля – 300 г

Капуста – 300 г

Цибуля – 200 г

Помідори – не менше півкілограма, якщо томатна паста – 0,5 л.

Болгарський перець – 300 г.

Відварити ребра з квасолею. Коли ребра майже готові, додати картоплю. Буряк натерти на тертці, засмажити на сковорідці до готовності, можна тушкувати його разом із морквою, додавши смалець. Наприкінці, коли картопля майже готова, додати капусту. Потім зробити зажарку – цибульку підтушкувати на смальці. Додаєте також томатну пасту або терті  помідори. Поперчити, посолити до смаку. До зажарки дати трохи часнику. Коли борщ зварений, влити до нього зажарку. Не забути додати лавровий лист, перець горошком.

Хто любить борщ із болгарським перцем чи ратундою, можна спасерувати їх із цибулькою.

Рецепт борщу від Григорія Гоцка (від господинь із села Шершенівка) – борщ «Галицький»

Яловичина – 350 г

Буряк – 1 шт.

Картопля – 3 шт.

Морква – 1 шт.

Капуста – 300 г

Цибуля – 1 шт.

Петрушка – 1 корінь

Томатна паста – 1 ст. л.

Буряковий квас – 2 скл.

Жир – 2 ст. л

Борошно – 1 ст. л.

Перець, лавровий лист, сметана, зелень, сіль – до смаку.

Буряк нарізати соломкою, протушкувати з бульйоном, томатною пастою, жиром та частиною бурякового квасу. Буряк заквасити заздалегідь за тим же принципом, як малосольні огірки. Ріпчасту цибулю, корінь петрушки та моркву нарізати соломкою і обсмажити на жирі з додаванням наприкінці смаженого просіяного борошна. І ще трішки протушкувати. У кип’ячений м’ясний бульйон покласти нарізану кубиками картоплю, соломкою капусту, варити ще 10-15 хвилин. Потім додати сіль, перець, лавровий лист. За 10 хвилин до готовності влити решту кип’яченого бурякового квасу. Подаючи до столу, покласти шматок м’яса, додати сметану і посипати січеною зеленню кропу та петрушки.

Рецепт борщу від Григорія Гоцка (від господинь з Мельниці-Подільської з галушками)

Гусятина чи курятина – 600 г

Капуста – 400 г

Картопля – 400 г

Буряк – 300 г

Гречане борошно – 120 г

Сало – 40 г

Вершкове масло – 20 г

Томат і сметана  – по 1,5 скл.

По одному кореню моркви і петрушки

Цибуля – 1 шт.

Яйця – 1-2 шт.

Підготовлені курку чи гуску варити до готовності. Нарізані соломкою буряки тушкувати до напівготовності, додаючи бульйон і оцет. Нарізані соломкою корені петрушки і моркви ледь обсмажити із цибулею і вимішати із томатом. У проціджений кип’ячений бульйон покласти нарізані кубиками картоплю і капусту, варити 10-15 хвилин. Додати напівтушковані буряки, обсмажені з цибулею, і товчене з зеленню петрушки сало. Варити до готовності, дати настоятися 15-20 хвилин.

Приготувати галушки: у кип’ячену воду засипати третину просіяного підсушеного гречаного борошна,  добре розмішати і зняти з вогню. Після охолодження додати яйце, решту борошна, і вимішати. Потім тісто набирати столовою ложкою, кидати у підсолену воду і варити до готовності. Подаючи до столу, покласти у кожну тарілку м’ясо, галушки, сметану, посипати страву зеленню петрушки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рецепт, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: