Дивовижна історія порятунку: як тернополянин запізнився на «Титанік»

Опубліковано:
1 Жовтня, 2018

Ян Шмігель, який походив із бідної польської родини, що проживала у селі Вербівці, вирішив поїхати на заробітки до Канади. Волею обставин він не встиг на “Титанік”, – пише Файне місто.

Прабабця тернополянина Василя Павлишина – Яна Заставна походила із заможної родини із села Ласківці Теребовлянського району. Батько, помираючи, майже все майно заповів старшому синові, а їй дістався лише один морг (56 соток) поля. Тому хлопець, який сватався до неї, почувши про такий посаг, відрікся від нареченої. Згодом посватався до Яни хлопець.

Потрібно зазначити, що змішаних українсько-польських сімей у селах тоді було чимало. Оскільки господарювати не було на чому, то саме тому цей хлопець, а то якраз і був Ян Шмігель, вирішив податися на заробітки.

Тоді шлях до неї був нелегким. Спочатку заробітчани добиралися у Перемишль, звідти до Гданська. Там наймалися до панів на роботу і протягом 1–2 місяців уже могли придбати квиток на шифу (пароплав) до Канади. Таким второваним шляхом скористався Ян Шмігель. У Канаді вивчив мову, навчився працювати біля парової машини. Гроші передавав листами до краю, ніхто тоді конверти не розкривав. Приїхавши із заробітків, Ян вирішив через певний час податися до Америки, оскільки вже знав мову і мав навики роботи з обслуговування парової машини. Знову поїхав до Гданська, найнявся на роботу до пана. Розраховував згодом придбати квиток на англійський пароплав “Титанік”. Однак пан вчасно не зміг розрахуватися. Виникла суперечка і Шмігелю все-таки довелося попрацювати певний час.

Який же він був зворушений, коли пізніше, добравшись до Америки, дізнався, що корабель “Титанік”, на якому він планував плисти, потонув.

Повернувшись додому, Ян придбав 26 моргів поля, один морг тоді вартував приблизно 300 доларів. З цього можна судити про його заробітки. Помер у 1932 році. А землю пізніше радянська влада забрала до колгоспу, передає Сільський господар плюс.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #іторія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #титанік
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: