В березні 2018 року в самісінькому центрі Луцька з’явився новий, цікавий та атмосферний культурний простір для творчих людей – арт-галерея «Образ». Її засновницею є луцька художниця Наталія Грабовецька. Кожного разу, приходячи до галереї пані Наталі знаходиш щось нове та цікаве. Приємні розмови, цікаві образи. Час тут ніби зупиняється і це не випадково, адже галерея знаходиться старовинному місці, старі стіни, якого бачили багато сторінок луцької історії, проте, на жаль, стіни не вміють говорити… Наталія Грабовецька з великою повагою ставиться до свого дітища і на даний момент по крупицях збирає історію будівлі, в якій знаходиться галерея.

Коли дивишся на картини, інтер’єр, оформлення, розумієш скільки праці було покладено, щоб галерея мала такий сучасний вигляд європейського рівня. Сюди хочеться повертатись, тут хочеться думати, мріяти та творити.

Не дивлячись на те, що галерея «Образ» в нашому місті існує порівняно не довго, проте, за півріччя існування було вже зроблено багато, а ще скільки всього цікавого чекає попереду.

Наталко, розкажіть, які цікаві заходи відбулись у вашій галереї в цьому році?

Н.Г.- Урочисте відкриття нашої галереї 1 березня 2018 року, ми розпочали із виставки графіки відомого українсько-словенського художника Едуарда Бєльського, який, до речі, народився на Волині. Це були офортні роботи, гравюри. Виставка мала назву «Ангели». Напередодні Великодніх свят, 29 березня, у нас відкрилась виставка ікон і творів сакральної тематики, створених під час Міжнародних пленерів іконописців у волинському селі Замлиння. 31 травня майстриня гутного скла Анна Романюк презентувала свою виставку «ЕНСО. Філософія циклічності». Роботи унікальні для нашого регіону, кожна із них не схожа на попередню. В липні до нас знову завітав із персональною виставкою картин «Трава і люди Едуард Бєльський. В серпні, у нас свою станкову графіку представила лучанам та любителям мистецтва мисткиня Олена Наїдко. Тоді було показано унікальне відео всього творчого процесу створення графіки.

Наталія Грабовецька, є випускницею школи № 19 міста Луцька, яка в ці дні відзначає своє 35-річчя, тому дана публікація частково присвячена ювілею alma mater луцької художниці. Приклад Наталії Грабовецької не може не надихати лучан, а особливо учнів, які мріють пов’язати своє життя з мистецтвом. Не випадково в одному зі своїх інтерв’ю про мету галереї «Образ» Наталія Грабовецька зазначила: «Тут ми будемо вчити діток малювати, вчити діток любити мистецтво, будемо формувати нове суспільство країни».

З словами художниці не можна не погодитись…

-Знаю, що в галереї «Образ» вже був організований цікавий захід, за участі маленьких лучан. Розкажіть про це більше.

Н.Г.- Так, ми організовували виставку дитячих творчих робіт. Це була благодійна акція. Окрім того в рамках події відбулись виступи учнів луцьких музичних шкіл. В заході взяло участь тридцять маленьких лучан. Усі присутні були вражені їх талантом. Маємо на меті й на далі проводити такі заходи, адже вони дарують добро і вселяють надію. Діти – це наше майбутнє.

І на останніх хвилинах нашої приємної розмови за філіжанкою кави, Наталія Грабовецька трішки привідкрила завісу планів на майбутнє галереї «Образ». Отож, запасайтесь терпінням, незабаром лучан та гостей міста, чекають нові цікаві зустрічі з талановитими митцями, які представлять свої роботи в галереї. Цікаво буде всім. Це й персональні виставки, сакральне мистецтво… А поки що від себе хочемо побажати Наталії й на далі рухатись в тому ж напрямі, не збавляти темп і до зустрічі на новій презентації робіт самої Наталки, яка окрім адміністративного таланту, має ще й художній, що вже давно довела. Адже це саме вона за одну ніч намалювала картину для Філарета і роботу презентували патріарху під час його візиту до Луцька на Трійцю. Отож чекаємо нових робіт! Сил і натхнення.

Якщо зараз ви не в Луцьку, то завітайте на сторінку арт-галереї «Образ» в мережі фейсбук. Впевнені, не пожалкуєте.

Спілкувалась Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Наталія Грабовецька в арт-галереї «Образ». Фотограф Олег Черненко.

 

null

Наталія Грабовецька в арт-галереї «Образ» під час презентації сакрального мистецтва. Фотограф Віктор Чухрай.

 

null

Наталія Грабовецька в галереї разом із учнями луцьких музичних шкіл. Фотограф Олег Черненко.

 

null

Наталія Грабовецька разом із маленькими лучанами. Фотограф Олег Черненко.

 

null

Арт-галерея «Образ».

 

null

Анна Романюк презентує виставку «ЕНСО. Філософія циклічності»

 

null

Фотограф Олег Черненко.

 

null

Арт-галерея «Образ».

 

null

Картина Наталії Грабовецької для Філарета

 

null

Едуард Бєльський разом із Анною Романюк в арт-галереї «Образ». Фото з блогу Маши Пилипчук

 

null

Арт-галерея «Образ».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #галерея, #луцьк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: