Сьогодні, 23 вересня, відзначають 146-річчя від дня народження Соломії Крушельницької

23.09.2018 11:34   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Соломія Крушельниицька народилася 23 вересня 1872 у селі Білявинці, нині Бучацький районТернопільської області. Вона була талановитим педагогом і ще за життя її визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед численних нагород та відзнак - звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 у Львові. В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди річниці з Дня народження Соломії Крушельницької

Сьогодні 146-ий День народження нашої землячки, геніальної української оперної співачки Соломії Крушельницької. Сучасники обдаровували її величними епітетами: «жінка-Шаляпін», «оперний Олександр Македонський», «Наполеон співу».

«Вагнерівська примадонна» XX століття, яка ще за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу, ніколи не забувала про Тернопільщину та Тернопіль, прославляла наше місто у світі. Адже саме Тернопіль дав їй дорогу у велике мистецтво.

У 1883 році на Шевченківському концерті у Тернополі відбувся перший прилюдний виступ Соломії, яка співала в хорі товариства «Руська бесіда». У Тернополі Соломія Крушельницька вперше познайомилася з театром.

«Душа, смертельно хвора на красу, не помирає – просто кам’яніє», – казали про Крушельницьку сучасники. «Світ упіймав її. Але не втримав…», – казали про неї наступні покоління.

Крушельницька навічно увійшла в історію мистецтва, в історію світового співу.

Згадаймо ж про легенду Тернопілля та України, яка своїм талантом прославила наш край на весь світ: велику українку - Соломію Крушельницьку.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі