Процес надання Україні томосу нині на завершальному етапі. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко на зустрічі з екзархами Вселенського Патріархату, передає “5 канал”.

Архієпископ Даніїл Памфілійський та єпископ Іларіон Едмонтонський завітали до України з особистим листом від Вселенського Патріарха Варфоломія. У зверненні Його Всесвятість просить благодаті та миру для нашої держави, а також висловлює віру в надання автокефалії Українській Церкві.

 

Зі свого боку, Глава держави подякував за особистий внесок Патріарху Варфоломію та Священному Синоду. Також Порошенко вражений єдністю, яку продемонстрував Вселенський Патріархат під час обговорення українського питання.

“Я хотів подякувати за той великий особистий внесок, який ви зробили, щоб ця подія наблизилася. Зараз ми віримо, що вона точно стане можливою. Я чітко розумію, що це нелегкий шлях, ще треба пройти випробування”, – зазначив Президент України.

“Процес надання автокефалії Українській Православній Церкві почався. Ми чітко помітили, ми вже на прямій, котра йде до фінішної лінії. Нам, звісно, ще багато працювати над цим питанням. І дозвольте навіть не погодитися із деякими ЗМІ, ми приїхали сюди не щоб розділити українське православ’я, а навпаки – щоб принести всім бажане єднання”, – заявив архієпископ Даніїл Памфілійський.

Він також запевнив, що з єпископом Іларіоном не мають “жодних пересторог”, щоб зустрітися із представниками різних релігійних організацій, почути їхню думку і конструктивно з ними співпрацювати.

Крім того, архієпископ додав, що плануються також зустрічі і з представниками органів влади. “Далі перед нами багато роботи. Ми розпочнемо нашу місію якомога швидше, уже призначили кілька зустрічей із різними представниками релігійних організацій в Україні. Приступаємо до співпраці”, – наголосив архієпископ Даниїл.