Навколо «Українського Єрусалиму» на Тернопільщині розпочалися «авторські» пристрасті (Фото)

22.09.2018 15:13   Джерело: Терен
Опубліковано : Новини Тернопілля

Оприлюднили невідомі досі факти щодо замовчуваних у ЗМІ авторів облаштування комплексу «Український Єрусалиму» у Зарваниці, - пише Терен.

Наприкінці серпня у Марійському духовному центрі «Зарваниці» відкрили  перший і єдиний в Україні комплекс споруд «Український Єрусалим».

У багатьох ЗМІ називали прізвища тих, хто взявся реалізувати ідею архієпископа та митрополита Василія Семенюка та отця-мітрата Володимира Фірмана. Але, як виявилося, й досі не назвали імена тих, хто стояв біля витоків втілення такого високодуховного комплексу, який упродовж 4-х років споруджувався у Зарваниці.

Принаймні на своїй сторінці у Facebook Галина Тобілевич наводить досі невідомі загалу факти, що стосуються авторства архітектурного та ландшафтного дизайну «Українського Єрусалиму».

Ніхто ніде не афішував, що за основу для цього проекту використали дипломну роботу студентки ТНПУ імені В. Гнатюка Олі Головацької, де і були розроблені всі вищевказані рішення. А тема дипломної роботи, як і сам проект, зберігаються в архівах кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання університету і зафіксовані документально у 2014році. Студенти кафедри у тому ж році їздили на обміри території у Зарваниці, щоб мати підоснову для проекту. Керівником дипломної роботи і відповідно генератором низки ідей був знаний в Тернополі заслужений архітектор України та головний архітектор Марійського духовного центру у Зарваниці доцент Михайло Нетриб’як, який працює на кафедрі і передає свій досвід молодому поколінню. Рішення з озеленення ландшафту Оля Головацька запропонувала, опираючись на знання доцента кафедри, президента регіональної асоціації ландшафтних підприємців Галини Тобілевич.

Далі авторка допису оприлюднює архіви кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання ТНПУ імені В. Гнатюка, які доводять причетність студентів-дизайнерів 2015 року випуску, зокрема Олі Головацької та Юри Мельничука (ним розроблено амфітеатр під керівництвом М. Нетриб’яка) до розробки проекту «Українського Єрусалиму».

За каплицею спроектували амфітеатр (дипломна робота Ю.Мельничука). Круті схили проектом пропонувалось розділити підпірними стінками на дві тераси: нижню – на рівні входу у каплицю і верхню – на рівні 2,5 м від нижньої. Права і ліва частини терас з’єднувалися півколом, де влаштовано подіум для перебування прочан. У центрі амфітеатру встановлений фонтан.

Отже, нижня та верхня тераси, амфітеатр, пандуси, та сходи між терасами спроектовано у дипломній роботі.

Проект взяли за основу для подальшого будівництва комплексу.

– На жаль, журналістам, які не знайшли, або й не шукали місця нашим студентам у народженні «Українського Єрусалиму» і з легкої руки цілковито віддали авторство архітектурного дизайну студентці Галицького коледжу, є абсолютно недопустимим, у переважній більшості статей за різними інтернет-посиланнями, перекрутити прізвища людей, які мають пряме і безпосередній відношення до будівництва комплексу і є знаними не лише в Тернополі, але й в Україні, – пише Галина Тобілевич.

Що ж, можна вважати, що відтепер люди знатимуть імена усіх, хто долучився до такого справді унікального духовного комплексу, яким є «Український Єрусалим» у Зарваниці.

Орест Сарматський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі