Ігорю Гереті – 80! Година пам’яті у тернопільській бібліотеці

Опубліковано:
15 Вересня, 2018

25 вересня Ігорю Ґереті виповнилося б 80. Мистецтвознавець, археолог, фольклорист, етнограф, історик,  громадсько-політичний діяч, поет.  За протирадянську діяльність був засуджений на п’ять років позбавлення волі (умовно). Зрештою, просто талановитий чоловік, якому влада всіляко перешкоджала реалізувати сповна всі свої Богом дані таланти.

З нагоди цієї дати у тернопільській бібліотеці для дорослих №2, що по вул. Миру, працівники книгозбірні провели годину пам’яті «Ігор Герета – провісник духовної свободи». Музичне вітання – пісню «Не забудь» презентувала Марія Кормило. Слухачами були десятикласники ЗОШ №7. Тамара  Ковальчук (завсектором археології обласного Тернопільського краєзнавчого музею)  розповіла про нелегкий життєвий і творчий шлях Герети,  поділилась особистими спогадами, адже довелось разом працювати в одному колективі. А вони особливі. Ігор Герета, незважаючи на утиски тодішньої влади, вперто робив свою справу: відроджував пам’ять про забуті імена з культурної спадщини краю. У списку реалізованих ним культурологічних проектів музей-садиба  Соломії Крушельницької (с. Біла Тернопільського району),  картинна галерея Тернопільського краєзнавчого музею, яку 1991 року перетворено на Тернопільський художній музей;  музей-садиба Леся Курбаса в Старому Скалаті (Підволочиський район);  етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка у с. Велеснів Монастириського району. А ще ж – знаменита школа мистецтв! До слова, яку успішно закрили  – чи ж не «подарунок» до славного ювілею відомого велета духу. Саме так називали й називають Ігоря Герету його побратими.  Неможливо не згадати  дослідження могильника черняхівської культури (III–IV ст. н. е.) у Чернеливі-Руському (Тернопільський район). Це була його ідея створити на тому місці археологічний музей-парк.

Співзасновник Народного Руху України (1989), член його Великої Ради;  кандидат у депутати до Верховної Ради України (1994, 1998 р.); депутат Тернопільської обласної ради (1-4 скликань), член її президії, голова постійної депутатської комісії у 1990–1998, 2002 роках.  

Добру і важливу справу роблять берегині книг, ознайомлюючи молодь  із непересічними і величними постатями нашого краю, які, відійшовши у минуле, стали вже історією.

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #герета, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: