Тернополю потрібно затвердити сучасні правила утримання домашніх тварин, замість «радянських»

Опубліковано:
7 Вересня, 2018

Петицію «Про необхідність прийняття «Правил утримання домашніх тварин в місті Тернополі» зареєстрували у міській раді. Автор петиції пояснює, що в обласному центрі працівники муніципальної поліції усе ще посилаються на з «Правилами тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах УРСР» від 17.06.1980 р., хоча з часу затвердження цих правил минуло майже 40 років і більшість положень не відповідають чинному законодавству.

«…Тернопіль одне з небагатьох міст, яке досі не прийняло правила утримання домашніх тварин. В місті біля 70% жителів утримують собак і котів, на вулицях міста проживає достатня кількість вуличних собак та котів, та правил їх утримання досі не існує. Власники собак і котів досі незахищені, а тварини досі потерпають від жорстокого поводження. Міська Рада досі керується правилами Радянського Союзу всупереч всякій логіці і ігнорує права власників та права тварин на території міста. Тернопіль застряг в пострадянському часі і досі не знає, що вже 17 років існує кримінальна та адміністративна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, 12 років ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», є цивільні норми щодо захисту права власності на тварину, закріпленого Конституцією і Законами України. Правила поводження з тваринами встановлюються в нормативно-правових актах, які мають юридичну силу закону. До них передусім належать такі норми Цивільного Кодексу та норми, що викладені в ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження». Повноваження щодо прийняття правил утримання домашніх тварин, які не можуть суперечити нормам закону та нормам гуманного поводження, закріплені у ст.9 Закону: «Правила утримання домашніх тварин встановлюються органами місцевого самоврядування.» Тобто виконання цього повноваження у Тернополі містяни очікують уже 16 років! 
Як керівник громадської організації, що всіляко сприяє підвищенню свідомості громадян та посадовців в сфері захисту тварин, я була шокована рівнем обізнаності тернополян в сфері захисту тварин та в сфері цивільного законодавства. Нещодавно я дізналася від мешканки Тернополя, що до неї додому прийшли представники муніципальної варти і у 2018 році склали на неї протокол щодо порушення правил утримання собак керуючись з «Правилами тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах УРСР» від 17.06.1980 р. за те, що в неї більше однієї собаки в квартирі. Однак з моменту затвердження зазначених Правил минуло вже більше 38 років. Вони є застарілими і більшість положень не відповідають чинному законодавству. Муніципальна варта з невідомих причин не знайшла пояснення своїм діям та нормам, на які вони зіслалися, та не надала громадянці рішення суду, згідно якого вони б мали право вилучати приватну власність. В країні вже відмінили чинне законодавство і ми переїхали через Тернопіль назад у Радянські часи? Так – це абсурд і повна нісенітниця, яку може оскаржити любий юрист чи адвокат… 

Щоб і надалі уникнути таких ганебних для європейського міста ситуацій, для -забезпечення безпеки життя та здоров’я людей при утриманні і поводженні з тваринами, гуманного ставлення до всіх тварин, що проживають на території Тернополя або тимчасово відвідують місто із своїми власниками, дотримання санітарно-гігієнічних та ветеринарних норм і правил утримання та поводження з тваринами тощо просимо містян сприяти окультуренню міста та підтримати ініціативу негайного прийняти правила утримання домашніх тварин для захисту прав власників тварин, для захисту вуличних безпритульних котів та собак, для захисту тварин та правопорядку з дотриманням чинного законодавства без пострадянського присмаку. 

Всю підтримку, консультації та розробку відповідного проекту рішення для міськради надамо від ГО «ЖУК» за сприяння європейських експертів та адвокатів тварин ІАБ. Слідкуйте за подіями тут

З повагою, керівник ГО «ЖУК» Андріана Байло», – цитує у петиції її автор Андріана Шелепінська.

Нагадаємо, щоб цю петицію розглянули у міській  раді – за 30 днів вона має зібрати 300 підписів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #петиція, #собака, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: