У деяких тернопільських магазинах люди можуть стати об’єктом маніпуляції

Опубліковано:
2 Вересня, 2018

Чи багатьом тернополянам відомо, що одні з найпопулярніших магазинів міста для стимулювання покупців придбати більше товару застосовують психологічні методи впливу на свідомість. Для цього вигадливі маркетологи використовують музику, кольори, світло і навіть запах.

Маніпулюють у крамницях покупцями переважно через запахи. Наприклад, у продуктових магазинах можуть спеціально розпилювати аромат свіжої випічки.

За словами тернопільської практикуючої психологині, психотерапевтки, оргконсультантки Ольги Томченко, ефективним засобом маніпуляції також є музика. Зокрема, мережі супермаркетів зазвичай стратегічно обирають музику, метою якої є створити людині певний настрій.

—  Маркетологи використовують музику з метою збільшити купівельну спроможність населення. Часто обирають класичну музику, адже люди, які слухають гарну класику, потрапляють у стан заспокоєння: перед ними зникають певні бар’єри. Відповідно, стаєте більш охочі до того, аби придбати дорогу річ. Саме тому в магазинах, де продають золото, дорогий одяг, включають переважно класику. Разом із музикою на людей ефективно діють і запахи. Якщо в магазині розпилити аромат печеного хліба, смаженого м’яса чи який інший, люди купують більше товару, аніж попередньо планували, —  поділилася пані Ольга.

Психотерапевтка додала, що різна музика в магазинах неоднаково впливає на тернополян. Зокрема, надто швидка квапить людей та змушує якомога скоріше покинути магазин, у той час, як повільна музика в супермаркетах може подовжити час, проведений серед продуктів.

Ольга Томченко також підмітила, що в магазинах також існують інші хитрощі, які примушують покупця брати товар. До таких належать загальні правила викладки речей, продуктів, які відображають особливості сприйняття людиною групи товарів.

У більшості супермаркетів працює закон правої руки, це коли рух покупців організовано проти годинникової стрілки. У такому разі покупець, рухаючись по магазину, весь час повертає ліворуч і його погляд падає на середину правої від нього стіни. Якраз там розташовані «золоті полиці» з найдорожчим товаром, або з терміном придатності, що закінчується.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #магазин, #маніпуляція, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: