Патріарх Філарет звершив Панахиду за загиблими захисниками Батьківщини

29.08.2018 16:05   Джерело: erkva.info
Опубліковано : Новини Тернопільщини

29 серпня 2018 року біля «Стіни Пам’яті» на Михайлівській площі відбувся захід «Всеукраїнський День Пам’яті» за полеглими Захисниками України в російько-українській війні та відкриття чотирьох секцій зі світлинами Воїнів загиблих на Сході України і терміналу з електронною Книгою Пам’яті полеглих за Україну. Захід відбувся за ініціативи Синодального відділу соціального служіння і благодійності УПЦ Київського Патріархату "Елеос-Україна". 

Панахиду за загиблими захисниками Батьківщини та відкриття секцій очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Святійшому Владиці співслужили Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Васильківський Лаврентій, братія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, Свято-Феодосіївського ставропігійного чоловічого монастиря, столичне духовенство та військові священики.

У заході також взяли участь представники інших Церков та релігійних організацій, родини полеглих Героїв, побратими, друзі, представників громадських організацій.

Після Панахиди до присутніх звернувся Святійший Патріарх Філарет:

"Ваші Преосвященства, всечесні отці, дорогі батьки, дружини і діти загиблих воїнів!

Ми сьогодні зібралися в День пам’яті наших Захисників, які віддали життя своє за волю України. Ми свідчимо, що віддали вони своє життя тому, що любили свою незалежну українську державу. Господь Ісус Христос сказав: "Ніхто не має більшої любови як той, хто душу свою покладе за друзів своїх". Поклали вони свої душі за нас, чи не поклали? І ми бачимо, що вони поклали і ця "Стіна пам’яті" свідчить про їх не тільки героїзм, а про їхню любов до своєї Батьківщини, не тільки до Батьківщини, а й до своєї сім’ї, до своїх батьків, до своїх дружин, до своїх дітей. Тому що вони хотіли, щоб їхня родина жила у свобідній державі, щоб вона не перебувала в рабстві як це було упродовж понад трьох століть.

Тому ми повинні дякувати їм, що вони пішли на такий подвиг. Наш обов’язок щодо них який? Любити їх так як вони полюбили нас, а ця наша любов полягає в молитві за них, тому що душі їх існують і ми не тільки віримо в те, ми переконані в тому, що їхні душі існують, але наш обов’язок сьогодні помолитися, щоб Господь простив їм провини, які вони вчинили упродовж свого життя. 

Ми зібралися сьогодні, для того щоб помолитися за прощення їхніх гріхів. Почує Господь нашу молитву, чи не почує? Почує, тому що вона виливається із люблячого серця тих, які віддали на вівтар нашої свободи своє життя. Тому нехай Господь наш Ісус Христос за молитвами Божої Матері, за молитвами всіх святих дарує їм вічне, блаженне життя.

Вічна їм і блаженна пам’ять! Амінь." – сказав Предстоятель Київського Патріархату.

Довідка: 29 серпня 2014 року - день найбільших втрат України в російсько–українській війні, день нашої скороботи та Пам’яті. Іловайська трагедія – це пекуча рана на тілі України, яка не загоється ніколи. Родини полеглих Героїв пропонують визначити саме 29 серпня єдиним Днем Пам’яті полеглих захисників України в російсько – українській війні.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: erkva.info  

Коментарі